FOTO: Bobo
Družinski sodnik je med pregledom 16-letnico otipaval po prsih in spolovilu. Sodišče mu je izreklo 18 mesecev pogojne zaporne kazni, delo zdravnika lahko opravlja naprej.

Senat okrožnega sodišča v Mariboru, ki mu predseduje okrožna sodnica Barbara Nerat, je po poročanju Dnevnika verjel danes 19-letni žrtvi, ki je kot mladoletnica prišla v ZD Lenart po opravičilo za odsotnost pri športni vzgoji in bila med pregledom podvržena otipavanju po prsih in spolovilu.

Do dogodka je prišlo jeseni leta 2016. Takrat 16-letna dijakinja ene od mariborskih srednjih šol se je v Zdravstveni dom Lenart odpravila po naročilu zdravnice, pri kateri je zaradi prirojene nepravilnosti prsnega koša opravila magnetno resonanco.

16-letnico nenapovedano slekel

Ob prihodu v ordinacijo se je morala sleči do pasu, nakar naj bi se zdravnik po uporabi stetoskopa začel s krožnimi gibi dotikati njenih dojk, domnevno z namenom pregleda bezgavk. Nato naj bi ji brez opozorila odpel gumb na hlačah ter jih s spodnjicami vred povlekel do kolen. Ko je legla na mizo za pregled, naj bi z roko pritisnil na njen kolk, nato pa še nad sramno kost. 

Ko ji je naročil, naj se obrne na trebuh, se ni odzvala, saj se ji je pregled zdel čuden. Zdravnik naj bi jo nato sam prijel za boke, jo obrnil na hrbet ter ji začel brez rokavic razmikati sramne ustnice in pritiskati na spolovilo. 

Da bi prekinila neprijeten pregled, se je naposled sklicevala na bolečino. Po zaključenem pregledu se je oblekla in prejela opravičilo, zdravnik pa naj bi pred njenim odhodom še dodal, da se ji je lahko nekoliko bolj posvetil, saj je bila zadnja pacientka. Oče, ki je dijakinjo pripeljal v zdravstveni dom, je med pregledom moral počakati v čakalnici.

Sum kršitve spolne nedotakljivosti

Dijakinja se je pozneje zaupala prijateljici, nato telefonski svetovalnici in naposled še zastopnici pacientovih pravic, ki je o domnevnem dogodku obvestila Zdravstveni dom Lenart.

V Zdravstvenem domu Lenart so po pojasnilih direktorja Jožefa Krambergerja izvedli mediacijo, potem ko jih je o dogodku obvestila zastopnica pacientovih pravic. Ukrepi proti zdravniku medtem niso bili sprejeti, saj mu krivda ni bila dokazana, ob tem pa je zdravnik tudi napovedal odpoved zaradi pridobitve koncesije v drugi občini.

Ker pa naj bi se mediacija izkazala za neprijetno za mladostnico, se je ta odločila tudi za prijavo policiji. Po mnenju mariborskih kriminalistov je bilo ravnanje zdravnika kaznivo, zato sta sledili ovadba in sodna preiskava. 

Skliceval se je na sum mononukleoze 

Aprila se je na Okrožnem sodišču v Mariboru tako začelo sojenje, pri čemer je Kolarič storitev očitanega dejanja zanikal. Po podatkih Dnevnika je v preiskavi priznal, da je pregled izvedel brez rokavic ter da je dekle slekel do kolen in jo obrnil na trebuh. Trdil pa je tudi, da naj bi bezgavke pregledoval zaradi suma obolenja za mononukleozo. 

Najprej naj bi otipaval prsne, nato bezgavke v koraku, zaradi suma omejene gibalne sposobnosti medenice pa naj bi z roko pritisnil še na njeno trtico. Diagnoze ni zabeležil v pacientkini kartoteki, prav tako ni predpisal terapije.

Specialist Anton Gradišek, ki je v sodnem postopku podal izvedensko mnenje, je ocenil, da obtoženi ne bi smel nenapovedano sleči pacientke. Prav tako pri pregledu bezgavk ni bilo potrebno dotikanje dojk in spolovila. V primeru, da je resnično sumil, da gre za mononukleozo, bi menda moral izmeriti tudi temperaturo in potipati bezgavke na vratu ter pod čeljustjo, česar pa zdravnik ni storil.

Z rekonstrukcijo pregleda je bilo ugotovljeno, da je med pregledom prišlo do razmikanja sramnih ustnic. Gre za početje, ki je v nasprotju z medicinsko doktrino, zato je ga je sodni senat prepoznal kot spolno dejanje v razmerju do oškodovanke. 

Brez prepovedi opravljanja poklica

Medtem ko je višji tožilec zahteval 18 mesecev zaporne kazni in tudi začasno prepoved opravljanja zdravniškega poklica, pa je senat upošteval osebnost, obnašanje in preteklost obtoženega ter prisodil milejšo kazen. Obsodili so ga na pogojno 18-mesečno zaporno kazen s triletno preskusno dobo. Sodba še ni pravnomočna, obramba pa bo o pritožbi še razmislila. 

»Pričakujem, da bo obtoženi v bodoče bolj previden pri obravnavi pacientk kakršne koli starosti,« je po poročanju Dnevnika povedala sodnica, ki je ocenila, da bi prepoved opravljanja poklica bila prekomerna sankcija, ker je šlo zgolj za hiter pregled, ki naj na oškodovanki ne bi pustil težkih in trajnih posledic. 

Kar zadeva odškodninski zahtevek v višini 15.000 evrov pa je oškodovanka bila napotena na pravdo.

Obsojeni deluje še naprej, predvidoma v zasebni ordinaciji v Razkrižju

Kolarič medtem še naprej opravlja svojo dejavnost, saj ga ni doletela nobena (disciplinska) sankcija. Direktor lenarškega zdravstvenega doma disciplinskega postopka ni uvedel, saj krivda še ni bila dokazana, zdravnik pa je napovedal odpoved.

Po poročanju Večera bo obsojeni 52-letnik v primeru, da bo sodba obveljala, delo zdaj nadaljeval v zasebni ambulanti družinske medicine na Razkrižju. Tja se je namreč umaknil pol leta po dogodku, ko je zapustil ZD Lenart.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Perverznost je dovoljena ,kadar ni izrecno prepovedana . To velja za akademsko kasto . Za vsako rit raste palica .

Starejše novice