Z razvojem tehnologije in omogočanjem globalne komunikacije pa vse manjši svet terja tudi svoje temne posledice.

Otroci in mladostniki postajajo tako vešči rabe tehnologije in družbenih omrežij, da jih starši vse težje učijo varne uporabe slednjih. Obseg spletne kriminalitete se povečuje, največ žrtev pa naj bi bilo ravno otrok in mladostnikov.

Z zanimanjem za lokalno statistiko smo se obrnili na Policijsko upravo Maribor, kjer so letos obravnavali več primerov spolnih nadlegovanj otrok in mladostnikov preko spleta.

»Konkretno smo v zvezi s tem obravnavali kazniva dejanja spolnega napada na osebe, mlajše od petnajst let,« pojasnjuje Miran Šadl, tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor.

»Ugotavljamo, da so žrtve tovrstnih kaznivih dejanj, storjenih ob pomoči oziroma preko elektronskih medijev, žrtve več kot le enkrat. Običajno storilec žrtev zlorablja dlje časa in na različne načine ter s tem stori tudi več kaznivih dejanj,« dodaja in pojasni, da vsako razširjanje tovrstnih posnetkov predstavlja novo kaznivo dejanje.

Število tovrstnih kaznivih dejanj se povečuje

Tako na Policijski upravi Maribor kazniva dejanja prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva, ki tudi zajema posnetke spolno zlorabljenih otrok, beležijo od leta 2005, od takrat pa se je število tovrstnih kaznivih dejanj še povečalo.

»Pri posameznih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj smo našli abnormne količine posnetkov (fotografij in videoposnetkov) spolno zlorabljenih otrok, v skupni količini tudi po več terabajtov.«

V zadnjem letu so mariborski policisti oziroma kriminalisti zaključili večmesečno preiskavo s področja kaznivih dejanj posesti in posredovanja posnetkov spolnih zlorab otrok, mlajših od 15 let, in kaznivih dejanj pridobivanja oseb za spolne namere.

38-letni specialni povratnik iz okolice Maribora

Kriminalisti so ugotovili, da je 38-letni moški iz okolice Maribora s pomočjo svojega Facebook profila, na katerem ni imel objavljenih svojih pravih fotografij, s preslepitvijo in nagovarjanjem pridobil gole fotografije in videoposnetke samozadovoljevanja od, doslej ugotovljenih, 15 otrok in mladoletnih oseb, starih od 10 do 18 let, iz območja Slovenije in Hrvaške. Te je shranil na svoje elektronske naprave in jih posredoval naprej.

Pri preiskavi so kriminalisti ugotovili še, da je osumljeni otrokom in mladoletnim žrtvam posredoval tudi posnetke svojega golega telesa in spolovila v erekciji. 

»Šlo je za specialnega povratnika, ki je bil za istovrstna kazniva dejanja pravnomočno obsojen za 1 leto in 3 mesece zapora, pogojno s preizkusno dobo štirih let, že 1. junija 2017. Kriminalisti smo med preiskavo ugotovili, da je osumljeni – kljub temu, da je bil za istovrstna dejanja že obsojen – z istimi dejanji nadaljeval

Še več, ugotovljeno je namreč bilo, da si je osumljeni že v nekaj dneh po podani prvi kazenski ovadbi kupil mobilni telefon in v dobrem mesecu za tem že ponovno poskušal vzpostaviti stik z isto mladoletno žrtvijo, za katero je bil prehodno ovaden oziroma obsojen, pojasnjuje Šadl.

Kriminalisti so ugotovili tudi, da si je moški na Facebooku ustvaril več profilov in z njihovo uporabo navezoval stike z otroki in mladoletniki ter tako izvrševal kazniva dejanja.

Iz spletnega nadlegovanja k fizični zlorabi

Prav tako so kriminalisti v zadnjem letu obravnavali tudi več primerov tovrstnih kaznivih dejanj, v katerih so bili storilci žrtve njihovih vrstnikov, ki so jih poleg izsiljevali še za denar.

Tovrstna kazniva dejanja policist obravnavajo po podani prijavi žrtev, njihovih staršev ali strokovnih šolskih delavcev, zaznavajo in obravnavajo pa jih tudi na podlagi lastne dejavnosti. V posameznih primerih je spletnemu nadlegovanju in zlorabam sledila tudi dejanska fizična spolna zloraba otroka oziroma mladoletnika.

»Za preprečevanje tovrstne kriminalitete bi bilo potrebno permanentno izobraževanje in osveščanje otrok, mladostnikov in staršev o varni rabi interneta in nevarnostih, ki prežijo na spletu,« še dodaja Šadl in usmerja po nasvete na uradno spletno stran Policije

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
David79 (nepreverjen)

Ime. Ime in naslov ,ga bomo ze obcani zrihtali,ce ga ze policija ne more.

Starejše novice