Foto: Mestna občina Maribor
V Mariboru se pripravljajo na jutrišnjo intervencijo onesposobitve letalske bombe, najdene prejšnji konec tedna v bližini glavne železniške postaje.

Med gradbenimi deli na železniški progi nad Plinarniško ulico v Melju so delavci v nedeljo, 27. oktobra, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo.

Pripadniki Državne enote za neeksplodirana ubojna sredstva so ugotovili, da gre za 500-kilogramsko ameriško letalsko bombo iz 2 svetovne vojne z mehanskim vžigalnikom, ki je v zadnjem delu poškodovana oziroma odprta.

Pirotehniki so v četrtek, 31. oktobra, uspešno dezaktivirali neeksplodirano ubojno sredstvo na kraju in jo nato odpeljali v uničenje. Da je bila intervencija končana hitro in varno ter brez premoženjske škode, so zaslužni tudi občani, ki so upoštevali ukrep obvezne evakuacije iz 300-metrskega območja in zapore cest.

Foto: Mestna občina Maribor

Z občine so sporočili, da si želijo, da bo jutrišnja intervencija enako uspešna in varna, kot tista v četrtek, 31. oktobra, ko so Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi uspešno dezaktivirale bombo na območju Europarka.

Ker je bomba, s katero se bodo pirotehniki ukvarjali jutri, enkrat večja in hkrati leži v veliko bolj poseljenem delu mesta, bodo intervencija in priprave nanjo zahtevnejše.

Foto: Mestna občina Maribor

Prebivalce na območju evakuacije in zaklanjanja so o ukrepih neposredno obveščali preko upravnikov večstanovanjskih objektov. Neposredno so bili obveščeni tudi večji poslovni subjekti v bližini intervencijske lokacije, manjši pa preko gospodarske in obrtne zbornice.

Glavni poudarki pred jutrišnjo intervencijo na neeksplodiranega ubojnega sredstva v Melju so:

Začetek intervencije je predviden za 12 uro, naznanila ga bo sirena z znakom za splošno nevarnost.

Že ob 8 uri se bo začela evakuacija prebivalstva. Znotraj 300-metrskega radija okoli intervencijske lokacije živi približno 1000 ljudi, ki bodo morali za čas do konca intervencije (predvidoma do 16 ure) zapustiti domove.

Za tiste, ki se ne bodo imeli ali želeli umakniti kam drugam, bodo ob 8 uri odprli vrata Dvorane Tabor (vstop bo pri vhodu B). Tam bodo dobili prigrizke in čaj, na voljo bodo postelje, prisotna bo tudi reševalna ekipa.

Do Dvorane Tabor bo iz Mlinske ulice (postajališče na zunanji strani avtobusne postaje) med 8 in 10 uro vozil avtobus podjetja Marprom. Seveda se bo do evakuacijske točke mogoče pripeljati tudi z avtomobili.

Za bolne in starejše, ki sami ne bi zmogli zapustiti svojih domov, bo poskrbela Služba nujne medicinske pomoči. Za organizacijo prevoza naj občani pokličejo na številko 112 Ob tem vse prebivalce na območju evakuacije prosimo, da preverijo, ali so vsi sosedje obveščeni o ukrepu, ter pomagajo tistim, ki potrebujejo pomoč.

Občane prosimo, da poskrbijo tudi za svoje domače živali.

Na širših območjih bodo od 8 ure do konca intervencije veljale zapore nekaterih cest, in sicer znotraj »obroča«, ki povezuje naslednje točke: Vodni stolp na Lentu – križišče Maistrove in Cankarjeve ulice – križišče Kopitarjeve in Kersnikove ulice – križišče Meljske ceste in hitre ceste – križišče Kopitarjeve ulice in Partizanske ceste - Ulice pariške komune in Titove ceste – krožišče na Glavnem trgu – križišče Osojnikova ulica-Pobreška cesta – križišče Nasipna ulica in Mejna ulica – križišče Trg revolucije-Pobreškega cesta.

Na območju od 300 do 600 metrov od Plinarniške ulice, kjer bo potekala intervencija, bo veljal ukrep zaklanjanja. Tam se prebivalcem ne bo treba evakuirati, bodo pa  morali ostati v stavbah. Dobro je, da pod streho spravijo tudi svoje avtomobile.

Stavba Oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Maribor je v 600- metrskem pasu, zato bodo zaradi njihove varnosti pacienti in osebje ostali v stavbi. Obiskov na tem oddelku jutri ne bo. Ostali oddelki in klinike UKC Maribor bodo delovali kot običajno.

Avtobusna postaja Maribor bo zaprta, avtobusi v mestnem potniškem prometu bodo vozili po spremenjenih trasah in prilagojenem voznem redu.

Zaprto bo tudi nakupovalno središče Europark.

V času intervencije vlaki ne bodo vozili mimo Železniške postaje Maribor.

Med 8. in predvidoma 20. uro bo na širšem območju intervencije motena oskrba s plinom.

Po končani intervenciji bo sirena sporočila konec nevarnosti. Takrat se bodo ljudje lahko vrnili v svoje domove.

Kontaktna telefonska številka za splošna vprašanja občanov o intervenciji in ukrepih evakuacije ter zaklanjanja je: 030 710 840.

Ko bo intervencija končana, bo sirena to naznanila z znakom za konec nevarnosti.

Policija bo na območju, kjer bodo potekale evakuacija in druge aktivnosti v zvezi z intervencijo, izvajala aktivnosti za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja. Pri tem bo zaradi spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov (zaradi spremljanja zakonitosti izvajanja policijskih pooblastil) uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in videosnemanje, med drugim tudi s pomočjo brezpilotnih zrakoplovov. Za nemoteno delo strokovnjakov bo odrejena začasna omejitev gibanja, kar velja tudi za brezpilotne zrakoplove, daljinsko ali avtonomno vodena vozila in druga primerljiva tehnična sredstva. Policisti smejo prisilno prizemljiti ali ustaviti tehnično sredstvo, s katerim bi se kršila ta odredba.

Foto: Mestna občina Maribor

Bomba v Plinarniški ulici v tem trenutku ne predstavlja nevarnosti za okolico. Območje varuje policija, dostop nepooblaščenim osebam ni dovoljen, so sporočili iz Mestne občina Maribor.

To je seznam ulic, prebivalci katerih bodo morali jutri zapustiti svoj dom:

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

jaz pa sem prav v nedeljo hotel iti na bisk k mojemu direktorju v zapor,
Vsako nedeljo jaz tja hodim na obisk in direktor je tega zelo vesel
Aedaj pa imajo neko ejakuacijo in jebi ga

Ce je ameriska naj (nepreverjen)

deaktivirajo Americani in ne Slovenci

Starejše novice