Vir: Policija.si
Minuli torek so slovenski policisti v sodelovanju s kolegi iz Avstrije, Nemčije in Estonije izvedli zaključno akcijo in zasegli večjo količino prepovedanih drog, pri čemer gre za enega izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji.

Razbita je bila kriminalna združba, ki se je ukvarjala s preprodajo prepovedane droge. Združbo so sestavljali trije Mariborčani in en Ljubljančan, prva pošilja prepovedane droge je bila oddana na pošti v Murski Soboti.

Petnajstmesečna preiskava se je začela s klasičnimi metodami, kasneje pa tudi s prikritimi preiskovalnimi ukrepi. 

Delovali po celem svetu

Kriminalisti so ugotovili, da so se štiri osebe združile z namenom izvrševanje kaznivih dejanj - preprodaje droge.

Šlo je za zelo premišljeno organizirano mrežo, ki je delovala po celem svetu, prodaja je potekala na črnem trgu na spletu, plačevali pa so s kriptovalutami.

Vodja združbe je skrbel za komunikacijo s kupci, nabav drog in prodajo, ostali člani pa so skrbeli za pripravo in oddajo pošiljk na pošto, na območju sosednje Avstrije so drogo dostavljali tudi osebno.

Fizičnega stika med prodajalcem in kupcem ni bilo, vsak član združbe je imel svojo vlogo.

Vir: Policija.si

Zasegli skoraj 400 kilogramov droge

Embalažo za prepovedano drogo so skrbno izbirali, jo zapakirali v embalažo prehranskih dodatkov in jo zapakirali kot original. Cena posamezne droge je bila različna, odvisno predvsem od pogostosti, kraja in prejšnjega sodelovanja.

Vsa droga je bila po ugotovitvah policije izjemne kakovosti in čistosti, kar pomeni, da bi kupec lahko drogo še naprej razredčeval in jo preprodajal. 

V zaključni akciji, ki je bila izvedena minuli torek, so policisti zasegli rekordne količine droge, kar okrog 400 kilogramov. Gre za enega izmed največjih zasegov prepovedanih drog v Sloveniji.

Vir: Policija.si

Tako so zasegli okrog 82 kilogramov speed paste, 65 kilogramov ekstazija, večje količine kokaina, heroina in druge droge. 

Kilogram kokaina so prodajali za 40 tisoč evrov, heroin po 18 tisoč evrov za kilogram, za kilogram amfetamina so zahtevali 16 tisoč evrov, za tabletko in speed pasto pa od enega do dveh evrov.

S prodajo na trgu do najmanj treh milijonov evrov

Z zaseženo drogo bi pri prodaji na drobno zaslužili najmanj tri milijone evrov. Med aprilom 2018 in junijem 2020 je kriminalna združba samo na eni tržnici temnega spleta zaslužila okrog 600.000 evrov od prodaje prepovedane droge.

V zaključni preiskavi je sodelovalo okrog 70 kriminalistov mariborske, ljubljanske in soboške policijske uprave.

Pomurski policisti so se prvič srečali s tovrstno preiskavo. Minuli torek so tako opravili tri hišne preiskave, dve na področju mariborske in eno na področju ljubljanske policijske uprave. 

Vsi vpleteni v priporu

Vsem štirim osumljenim, vpletenim v kriminalno združbo, je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma neupravičene proizvodnje in prometa z drogami.

V četrtek so bili vsi prepeljani k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper vse vpletene odredil pripor. Nobeden od osumljenih za podobna kazniva dejanja še ni bil obravnavan.

Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si
Vir: Policija.si

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Žalost (nepreverjen)

Prijetno bivanje na Dobu.

Voznik (nepreverjen)

Haha če verjel prej kot bodo not prišli bodo že na svobodi brEz sojenja

In reply to by Žalost (nepreverjen)

Bogdan (nepreverjen)

Gorivo za kolesarje in prestregli še pošilko v Pločah črn dan za mafijo tudi Ljubljansko.

čarni vrag (nepreverjen)

Ni mi jasno kakšna je bila vloga soboške policije? Saj so kriminalci imeli sedež v MB in LJ. Če bi občasno sprehodili kakšnega psa za iskanje drog po pošti, bi lahko takšno poslovanje preko pošte preprečili. A očitno ni interesa.

Starejše novice