Umorov na območju štajerske prestolnice je bilo v preteklem letu več, kot leto prej, a še vedno manj kot pred leti. Umori pa so bili zaradi nenavadnih okoliščin precej odmevni.

V preteklem letu so mariborski policisti obravnavali tri umore in tri poskuse umora. To je več, kot v letu 2015, ko se je zgodil en umor in sedem poskusov umora. A kot je že pred časom za Mariborinfo povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl, je na območju Maribora v zadnjih letih zaznati ogromen upad tovrstnih kaznivih dejanj.

V preteklosti je območje Maribora veljalo za območje, kjer se je zgodilo največ umorov in ubojev. V letu 2013 so mariborski policisti obravnavali kar deset umorov in dva uboja.

Vse lanske umore in poskuse umorov so mariborski policisti preiskali, nekateri pa so tudi že dobili epilog na sodišču. Vsi trije umori pa so v lanskem letu zgrozili javnost. Tako po svoji okrutnosti, kot tudi nenavadnih okoliščinah, v katerih so se zgodili. Kaj je vodilo mariborske morilce?

Oče pred očmi partnerke in vnuka umoril sina

V začetku julija je 63-letni Vincenc Bezjak v Sladkem vrhu z nožem zabodel svojega 38-letnega sina Sebastjana Bezjaka. To je storil po sporu pred očmi njegove parnerke in mladoletnega vnuka. 38-letnik je sprva pobegnil, a se je nato zgrudil ob cesti, kjer so ga zaman oživljali.

Julijska tragedija je že dobila svoj sodni epilog. Med sojenjem je storilec ves čas zanikal, da bi sina umoril naklepno, a sodišče temu ni sledilo. Je pa priznalo olajševalno okoliščino, da je 63-letnik dejanje zakrivil v bistveno zmanjšani priševnosti zaradi vinjenosti in možganske okvare. Poleg umora, so Bezjaku sodili tudi za nasilje nad ženo, skupno pa bo v zaporu odsedel 20 let in 8 mesecev.

Umor po celodnevnem skupnem popivanju

Do najbolj nenavadnega umora je prišlo v avgustu v blokovskem naselju na Teznem. Tam je več prijateljev skupaj popivalo, zadnji gost zabave pa je poskrbel, da se je ta končala s tragedijo. 31-letni Aleš Helbl je po popivanju in sporu z nožem umoril 57-letnega Darka Novaka, ki je gostil "zabavo": Kaj je privedlo do nenavadnega in tragičnega konca zabave javnosti ostaja neznano, saj je Helbl dejanje priznal že na predobravnavnem naroku.

Kljub priznanju in obžalovanju za dejanje, pa sodnica za morilca ni imela milosti. Novembra je bila Helblu prisojena kazen 23 let zapora, ki pa še ni dokončna, saj je njegov odvetnik vložil pritožbo na višje sodišče glede višine kazni.

Brezdomec brezdomca večkrat zabodel med spanjem

Do zadnjega umora v letu 2016, ki so ga obravnavali mariborski policisti je prišlo 23 novembra v zapuščenih prostorih nekdanjih mariborskih zaporov. Tam naj bi 38-letni brezdomec Tomi Kolar med spanjem večkrat zabodel 41-letnega Ludvika Pukšiča. Pokojni in osumljenec sta bila že dlje časa v sporu in sta kot brezdomca prebivala v istem objektu.

Kaznivo dejanje je bilo storjeno 23. novembra okoli 10. ure zjutraj medtem, ko je pokojnik spal, tako da ni bil zmožen zaznati osumljenčevega napada. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno na grozovit in zahrbten način, za kar osumljencu grozi najmanj 15 let zapora, a se sojenje za zdaj še ni začelo.

Še trije poskusi

Policisti pa so poleg treh umorov obravnavali tudi tri poskuse umorov. V mesecu oktobru je 53-letni brezdomec Marjan Munda napadel 64-letnega Tomaža Ivanca, prav tako brezdomca. Ivanc naj bi Mundo s pestjo udaril po obrazu, zaradi česar naj bi ga slednji napadel s kuhinjskim nožem. Čeprav mu je Ivanc skušal ubežati, ga je Munda dohitel in mu nož zarinil v hrbet, a je na njegovo srečo zgrešil vse pomembne dele telesa. Policisti so storilca ovadili zaradi poskusa umora, a je tožilstvo nato obtožbo omililo v poskus uboja. Munda na nedavnem predobravnavnem naroku krivde v zameno za šest let zapora ni priznal.

Do ostalih dveh poskusov je prišlo v obračunih nekdanjih partnerjev, v obeh primerih sta bili žrtvi ženske.

Hočan Radovan Stošić se je 2. avgusta spravil nad Suzano Damiš in v sobo, kjer je spala, prinesel plinsko jeklenko in jo odprl. Ob tem pa ji je s plastičnimi vezicami zavezal noge, sedel na njo in jo pričel daviti, a se je uspela rešiti. Tudi v tem primeru je tožilstvo obtožnico spremenilo v poskus uboja, sodišče pa je v začetku januarja storilca obsodilo na tri leta zapora.

Do podobnega dogodka je 11. septembra prišlo v Zgornji Polskavi, kjer naj bi 55-letni Bistričan Janez Pušnik fizično napadel svojo prijateljico Jožico Keršič in jo poskušal zadaviti, a mu je dejanje preprečil lastnik gostinskega lokala. V tem primeru je tožilstvo prepričano, da je šlo za poskus umora. Predobravnavni narok bi morali izpeljati že prejšnji teden, a je njegov odvetnik po uradni dolžnosti na njem zaprosil za razrešitev, saj da mu obdolženi ne zaupa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice