Po slovenskih slaščičarnah so strokovnjaki Mednarodnega inštituta za potrošniške raziskave preverjali, kakšno je označevanje alergenov.

Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave je po slovenskih slaščičarnah izvedel primerjalno ocenjevanje, s pomočjo katerega so preverjali, na kakšen način slaščičarne na prodajnem mestu navajajo alergene in kakšno je znanje osebja o alergenih in kako skrbijo, da ne pride do navzkrižne kontaminacije zaradi rabe istih kuhinjskih pripomočkov.

V juliju so tako obiskali šestnajst slaščičarn v šestih slovenskih mestih, med drugim tudi tri v Mariboru, in sicer Pohorsko kavarno, Q kavarno in Slaščičarno in kavarno Ilich.

Inštitut je bil nad rezultatom pregleda slaščičarn dokaj razočaran. Alergije na hrano lahko resno ogrozijo zdravje ali celo življenje posameznika in čeprav je zakonodaja tega področja dobro urejena, nobena izmed 16 ocenjenih slaščičarn ni dobila ocene zelo dobro, dobro oceno pa so dobile le tri slaščičarne, ostale pa so bile ocenjene slabše.

Štiri slaščičarne brez informacij o alergenih

V slaščičarne so se odpravili kot običajni potrošniki, s predpostavko, da imamo eno od alergij na hrano. Oseba s katero koli alergijo verjetno nima ne potrebe ne želje, da bi s tujci delila informacije o svojem zdravstvenem stanju, zato so najbolje ocenili tista prodajna mesta, ki so imela alergene označene na ponudbi, ki so bile na voljo na vsaki mizi. Z dobro so ocenili tudi navedbo alergenov na plakatu ali ekranu na dobro vidnem mestu. Kot najboljše so tako ocenili navedbe informacij o alergenih na prodajnem mestu v slaščičarnah Dulcis in Kroštola.

Vir: Potrošnikov zoom

Kot lahko razberete iz zgornje razpredelnice tudi nobena izmed mariborskih slaščičarn ni dobila zadovoljive ocene. Q kavarna je dobila povprečno oceno, Pohorsko kavarno so ocenili pomanjkljivo, Ilich pa je prejel nezadovoljivo oceno.

Pomanjkljiva oznaka glutena in oreščkov

Med pregledanimi slaščičarnami so le redke, ki so imele označene informacije o alergenih za celotno ponudbo živil. Celotno ponudbo, vključno z napitki, so našli le v slaščičarnah Dulcis in Cacao v Ljubljani ter Kroštola v Kopru. Med pomanjkljivostmi pri navajanju informacij o alergenih spade tudi nepopolno označevanje glutena, saj je večinoma označeno le, da izdelek vsebuje gluten, ne pa tudi, za katero vrsto gre. Pomanjkljivo so označeni tudi oreščki, kjer ni zapisano, za katero vrsto teh gre.

Preverjali so tudi znanje zaposlenih v slaščičarni o alergenih ter način dela oziroma preprečevanje navzkrižne kontaminacije z alergenom. Slednje so preverili preko ločevanja pribora pri strežbe sladoleda. Spremljali so, ali zaposleni za različne vrste sladoleda uporablja ločen pribor. Le v petih slaščičarnah je bilo ločevanje ustrezno, saj so za vsako vrsto sladoleda imeli posebno lopatko.

Zaposleni slabo poučeni o alergenih

Na podlagi preverjanja je inštitut ocenil, da je osebnje večinoma zelo slabo poučeno o alergenih v hrani in o tem, kateri alergeni so prisotni v njihovih živilih. Ko so jih povprašali za priporočilo izdelka brez določenega alergena, so bili večinoma presenečeni. Najboljše znanje osebja o alergenih so zasledili v Sladoledarni in v slaščičarni Kroštola v Kopru. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice