Na mariborskem sodišču se je danes začelo ponovljeno sojenje Petru Vravniku, ki ga je slovenjgraško okrožno sodišče že decembra 2017 spoznalo za krivega uboja Martina Rogine na reki Dravi ter mu izreklo šest let in dva meseca zapora.

Mariborsko višje sodišče je ob razveljavitvi sodbe s strani višjega sodišča zaradi bistvene kršitve določb kazenskega postopka zadevo vrnilo sodišču v novo sojenje pred popolnoma spremenjenim senatom, ker pa na slovenjgraškem sodišču ni bilo več na voljo sodnika, ki bi lahko prevzel to kazensko zadevo, so sojenje preselili v Maribor, poroča STA.

Tožilec Simon Grahornik je na začetku glavne obravnave prebral obtožnico, ki podrobneje opisuje domnevno dogajanje 17. julija 2015, ko je prišlo do tragičnega dogodka. Po prepričanju tožilstva se je takrat Peter Vravnik sprl z Martinom Rogino, pri prerivanju pa naj bi ga porinil s čolna v vodo kljub temu, da naj bi vedel, da Rogina ne zna plavati. Pozneje mu ni želel pomagati, to pa naj bi preprečeval tudi tretjemu sopotniku Janku Helblu.

S tem naj bi Vravnik zakrivil uboj takrat 33-letnega Rogine ter povzročil lažje telesne poškodbe Helblu.

Obtoženi se danes ni zagovarjal

Njegov odvetnik po uradni dolžnosti Tomaž Rotovnik je povedal, da se bo zagovarjal po izvedbi dokazov. Ob tem je še dodal, da Vravnik vztraja pri vsem tistem, kar je povedal že v prejšnjih fazah postopka.

Na vztrajanje predsednice senata Maše Blažeka so danes v celoti prisluhnili izpovedim obtoženega v policijski preiskavi, pred preiskovalno sodnico in na prejšnjem sojenju. Vravnik obtožbe zavrača, saj naj bi šlo za nesrečni dogodek, v katerem utapljajočemu ni mogel pomagati, saj da se je vse zgodilo v nekaj sekundah.

Slovenjgraško sodišče je na prvem sojenju vseeno v celoti sledilo obtožnici in predlagani kazni ter Vravnika obsodilo na enotno kazen šest let in dva meseca zapora, a se je obramba na sodbo uspešno pritožila, poroča STA.

Po mnenju mariborskih višjih sodnikov sta bila sporna uradna zaznamka policistov, napisana v času takoj po tistem, ko je osumljeni zahteval odvetnika, pa tudi izpovedbe policistov o njegovi domnevni izjavi ter upoštevanje vsega tega v postopku oziroma izrečeni sodbi.

Policija bi namreč po zakonu morala, potem ko je osumljeni ob odvzemu prostosti zahteval odvetnika, do njegovega prihoda oziroma najdlje dve uri od tega odložiti vse svoje aktivnosti, razen najbolj nujnih. Policist in kriminalist sta kljub temu še pred prihodom zagovornika, pravzaprav le pet minut po odvzemu prostosti in izraženi zahtevi po zagovorniku, sestavila uradna zaznamka o tem, kaj naj bi jima v tistem trenutku v zvezi z očitanim dejanjem izjavil osumljeni, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice