Na mariborskem sodišču se je danes nadaljevalo ponovljeno sojenje Jožefu Juriču, ki mu obtožnica očita, da je decembra lani na svojem domu na Kettejevi ulici v Mariboru z nožem smrtno zabodel 45-letnega Zdravka Nadiževca.

Obdolženi 75-letni Jožef Jurič je bil na prvem sojenju aprila letos že spoznan za krivega in zaradi umora na Kettejevi ulici v Mariboru obsojen na 20-letno zaporno kazen, a so višji sodniki po pritožbi ocenili, da izrek sodbe ni bil razumljiv. Sojenje so zato razveljavili, v novem postopku pa večjih sprememb v zasedbi ni, le da obtoženega 75-letnika po novem zagovarja Tanja Kompara in ne več odvetnik po uradni dolžnosti.

Pred sodni senat pod vodstvom Barbare Nerat so danes začele prihajati priče, ki so v glavnem ponovile že izpovedano na prvem sojenju, poroča STA. Obtoženi je sicer že na julijskem uvodnem naroku znova zavrnil krivdo ter dejal, da še vedno ne ve, kaj in kako se je zgodilo.

Kljub hudi okvari možganov ni opaziti znakov nenormalnega umskega razumevanja

Na zahtevo obrambe sta tako danes znova pričala sodni izvedenec forenzično-kriminalistično-tehnične stroke Rajko Kavalar, ki je opravil obdukcijo umorjenega, ter izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič. Oba sta lahko le potrdila, da vztrajata pri povedanem na prvem sojenju.

Ker na obdolženem po dejanju niso našli nobenih obrambnih poškodb, slednji pa je na prvem sojenju trdil, da se je Nadiževac zabodel sam, je Kavalar takšno možnost danes odločno zavrnil. Po njegovem je najbolj verjetno, da umorjeni sploh ni zaznal namere Juriča, saj bi se sicer refleksno branil. Da bi bil preveč pijan za kaj takega, pa pri 0,99 grama alkohola izmerjenega v krvi po njegovem tudi ni bilo mogoče, poroča STA.

Psihiater Vrabič, ki mu senat ni ugodil z zahtevo za izključitev javnosti, pa je prav tako povedal, da ni verjetno, da bi bil obtoženi zelo omamljen, če je spil toliko, kot je navedel. Ker ga je Jurič vprašal, kakšno je njegovo mnenje o njem, pa je dodal, da kljub hudi okvari možganov v prometni nesreči leta 1998 ni opaziti znakov kakšnega nenormalnega umskega razumevanja.

V nadaljevanju obravnave so se pred senatom zvrstile še nekatere priče iz Juričevega življenja, tudi žena, svakinja in sosedje, vsi pa so ostali pri svojih besedah iz prvega sojenja. Obravnava se bo nadaljevala 24. septembra.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice