Foto: Bobo
Umrl je kantavtor in aktivist Marko Brecelj.

Legendarni kantavtor, performer in aktivist Marko Brecelj je po hudi bolezni umrl danes zjutraj v 71. letu starosti, poročajo Primorske novice

»Kljub hudi bolezni, s katero je sobival zadnja tri leta, je do konca ostal duhovit, oster in ustvarjalen,« so zapisali.

Kdo je bil Marko Brecelj?

Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec in pionir slovenskega performansa. 

Je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki živi svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. 

Zadnja leta je s tovariši in obiskovalci sodeloval v Mladinskem, kulturnem, socialnem, multimedijskem, medgeneracijskem in muzejskem centru Botegin na Glagoljaški ulici v Kopru, so zapisale Primorske novice.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

In niti besede o skupini Buldožer?

Buldožer je slovenska rokovska glasbena skupina, ustanovljena spomladi leta 1975, ki je koncertirala na območju celotne Jugoslavije. Skupino sta po seriji bolj ali manj neuspešnih festivalskih nastopov ustanovila Boris Bele in Marko Brecelj. Iz dua je nastala rokovska skupina Buldožer.
Prvega albuma Pljuni istini u oči beograjska založba PGP RTB, kljub velikemu povpraševanju poslušalcev, za vsak primer ni ponatisnila zaradi ostrih negativnih reakcij moralistov takratne uradne politike »svetlih idealov«. Njihovi nastopi so prave atrakcije scenskih akrobacij in blebetanja v mikrofon. V Zagrebu se je Marko Brecelj na oder med pesmijo Don't Wanna Be a Paraplegic pripeljal v invalidskem vozičku, člani skupine pa so ga popljuvali. Sledile so uradne in neuradne prepovedi koncertov. Buldožerji so nastopali, kjer je bilo mogoče, ponekod so si z nastopom prislužili aplavz in pohvale, drugod pa graje in napade. Drugi album Zabranjeno plakatirati, ki je bil pripravljen oktobra 1976, je kljub spremembi nekaterih spornih besedil obtičal v uredniškem predalu založbe PGP. Leto pozneje je založba Helidon odkupila posnetke in novembra 1977 je album končno izšel. Tretji album Živi bili pa vidjeli je izšel kot soundtrack za hrvaški istoimenski film. Buldožerji so zato na festivalu v Pulju prejeli prestižno nagrado zlata arena za najboljšo filmsko glasbo. Po tretjem albumu je skupino zapustil kontroverzni vokalist Marko Brecelj. Po prvi varianti je bila za odhod kriva moka, ki naj bi jo, sveto prepričan, da je nekaj drugega, »snifal« Marko Brecelj. Po drugi varianti je bila za odhod kriva ponudba Gorana Bregovića, da Buldožer igra kot predskupina Bijeloga dugmeta, vendar Marko z njimi ni hotel igrati.
vir: wikipedia ...

Leka (nepreverjen)

Dobro ti gre kopiranje ! Umrl je Marko in ne Buldožer .R.I.P.

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Bravo Leka! Edini si, ki je razumel, da je umrl Buldožer ... bravo tudi za ugotovitev "copy+paste", čeprav je naveden vir ... bravo, pravi si biser, pravi bistroumnež ... glavo imaš bistro, da se skozi njo vidi ... sedi zdaj, cvek!

In reply to by Leka (nepreverjen)

rockandroll (nepreverjen)

Jezen čudak ki ni maral Slovencev in bil versko nestrpen zgolj do krščanstva . V glavnem levičarski petokolonaš .

Surfeiter (nepreverjen)

In naš častni občan Maribora, T.Partljić? ... 2 X zdravljeni alkoholik, ki je v življenju zakrivil ničkoliko z alkoholom sprovociranim nebuloz, je pa OK, ne? Nič nimam proti nobenemu, le pristranski ne smemo biti ... in, če je to višek nacionalne kulture ... ubogi mi!

In reply to by rockandroll (nepreverjen)

Starejše novice