Poslovil se je znani mariborski primarij in pediater, med drugim tudi častni občan Maribora in dolgoletni predsednik območne organizacije Rdečega križa.

Gre za znanega slovenskega zdravnika in pediatra Kurta Kanclerja, ki se je poslovil v svojem 92. letu. 

Kancler se je rodil v Mariboru, leta 1955 je diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1961 končal specializacijo. Podiplomski študij je nato končal na Medicinski fakulteti v Zagrebu in nato leta 1987 postal primarij.

V letih 1957 do 2000 je bil zaposlen v Zdravstvenem domu Maribor, od 1963 kot vodja dispanzerja za otroke. Med drugim je v posvetovalnicah leta 1964 kot prvi v Sloveniji uvedel sistematične preglede otrok v starosti treh in petih let.

Svoj pečat je pustil tudi na pedagoškem in humanitarnem področju, leta 1992 pa je bil izvoljen za prvega predsednika Zdravniške zbornice Slovenije.

Primarij Kurt Kancler je bil od leta 1988 do 2015 predsednik Mariborske mestne organizacije Rdečega križa in več kot 20 let predsednik odbora za letovanje otrok. Zato je posebej znan njegov prispevek k letovanju otrok, še posebej pri zdravstveno-klimatskem letovanju.

Kancler med drugim tudi častni občan Maribora 

Kancler leta 2000 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije, tedanji predsednik Danilo Turk, pa ga je leta 2012 odlikoval z redom za zasluge.

Ob vročitvi odlikovanja je predsednik izpostavil primarija Kurta Kanclerja kot izjemno osebnost, izjemnega zdravnika, izjemno osebnost popularizacije javnega zdravja in skrbi za prevencijo ter izjemnega humanitarnega in socialnega delavca v najbolj žlahtnem pomenu te besede.

Leta 2011 pa mu je za dolgoletno delo domači Maribor podelil naziv častnega občana »v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo na področju pediatrije, za pedagoško in prostovoljno človekoljubno delo ter za osebni prispevek k uveljavitvi strokovnega ugleda v mednarodnem prostoru«.

Vpis v žalno knjigo

Od četrtka, 14. julija, do vključno ponedeljka, 18. julija 2022, v času uradnih ur, natančneje od 8. do 15. ure in v petek do 13. ure, je v avli Mestne občine Maribor možen vpis v žalno knjigo, ki bo odprta za Kurta Kanclerja, so danes sporočili iz mariborske občine.

Kurt Kancler (Foto: Bobo).

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Geza Bacsi - b… (nepreverjen)

Kaj je pozabil dihati???

Čunga - lunga (nepreverjen)

Poslovil se je dober človek. Slava mu!

Leka (nepreverjen)

Samo pravi Mariborčani smo ga poznali od otroštva ! Slava mu .

Starejše novice