Slika je simbolična.
Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami na območju Policijske uprave Maribor sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

Mariborski operativno komunikacijski center je med 6. uro včeraj in 6. uro danes prejel 161 klicev, od tega 47 interventnih oziroma takšnih, da je bilo potrebno posredovanje  policije. 

V tem času so policisti obravnavali tudi štiri primere nedovoljenega prehoda državne meje in pa:

  • šest kaznivih dejanj,
  • dve prometni nesreči I. kategorije,
  • šest povoženj živali,
  • štiri prijave kršitev javnega reda in miru, tri na javnih krajih in eno v zasebnih prostorih,
  • enemu osumljencu so izrekli ukrep prepovedi približevanja,
  • en požar

V enem dnevu trije poškodovani kolesarji

Pretekli konec tedna so policisti obravnavali več prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. 

Lahke telesne poškodbe sta pri padcu utrpela 65-letnik v Pekrah in 46-letnica v Dogošah. 38-letni kolesar, ki je padel in se lažje telesno poškodoval na območju Policijske postaje Maribor II, pa je vozil pod vplivom alkohola - 0,92 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Policija ob tem znova opozarja, da kolesarji sodijo med ranljive udeležence v cestnem prometu. Predvsem so slabše vidni, njihova vidnost pa je obratno sorazmerna s hitrostjo vožnje - hitrejši so, slabše so opazni. 

»Zato kolesarje pozivamo, da vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost, voznike motornih vozil pa, da so pozorni na kolesarje in da v cestnem prometu naredijo vse, kar je v njihovi moči, da s svojo vožnjo ne ogrožajo kolesarjev,« opozarjajo mariborski policisti.

Policisti opozarjajo na osnovna pravila varnega kolesarjenja:

  1. Tehnična brezhibnost in opremljenost kolesa: brezhibne zavore, bela luč spredaj in rdeča zadaj, odsevniki na pedalih in na obeh kolesih, zvonec, ustrezne pnevmatike in primerno nastavljeno višina krmila ter sedeža.
  2. Bistro glavo varuje čelada: uporaba kolesarske čelade je za otroke in mladostnike do 18. leta zakonsko obvezna, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za ostale kolesarje.
  3. Upoštevajmo cestno prometne predpise! Skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, ugotavljajo na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa.

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev in hujšimi posledicami na območju Policijske uprave Maribor sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje.

V maju policisti več pozornosti namenjajo tudi kolesarjem: »Tako bomo že to nedeljo izvedli poostren nadzor, v sklopu katerega bomo pozorni tudi na kršitve kolesarjev in drugih udeležencev v cestnem prometu.«

V letu 2020 je bilo v prometnih nesrečah na območju Policijske uprave Maribor udeleženih 176 ali 21 odstotkov manj kolesarjev, od katerih so trije umrli, 19 je bilo hudo in 122 oziroma 24 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice