Slika je simbolična.
V grozovitih pogojih so po zapisih Društva za zaščito konj policisti in inšpektorji nedaleč od Ljubljane našli več kot 40 konj.

Kot smo poročali, ljubljanski policisti preiskujejo neprimerno navnanje z domačimi živalmi na območju občine Velike Lašče. 

Na Velikem Ločniku na Turjaku naj bi lastnik s konji neprimerno ravnal in jih zanemarjal, o tem so bili policisti obveščeni v petek.

Iz Društva za zaščito konj so danes v objavi na družbenem omrežju Facebook delili informacije, ki so jih dobili glede dogajanja v občini Velike Lašče. Avtor izpostavilja, da ne gre 'zgolj' za konje, ampak tudi za govedo in prašiče. Dodal je, da ne gre za primer, ki bi ga bilo mogoče rešiti čez noč.

»Živali so pri omenjenem lastniku že več kot deset let v nepredstavljivo groznih razmerah, velikokrat brez pravilne prehrane (hranjeni so s krompirjem, kolerabo, čebulo, lubenicami in ostanki sadja in zelenjave), brez veterinarske oskrbe in v primeru bolezenskih znakov, velikokrat končajo v klavnici, ki jo ima lastnik. Enako velja tudi za prašiče, ki jih nenadzorovano redi, govedo pa iz sosednje štale ravno tako velikokrat pobegne po vasi in išče hrano,« je zapisal.

Pristojni ne ukrepajo?

Dodal je, da so bile o dogajanju pristojne institucije obveščene, a da naj ne bi ukrepale. Zakaj?

»Ker je lastnik teh živali glasen, verbalno nasilen, se mu večina pristojnih izogiba. Glede na neukrepanje, ima najverjetneje odlične povezave s pristojno inšpekcijsko službo, ki je pristojna za naše območje,« je poudaril.

Poleg omenjenih so bili, sodeč po zapisu, o vsem obveščeni tudi na občini Velike Lašče, kjer je trenutni župan po osnovni profesiji doktor veterinarske medicine in je bil o tem seznanjen na prvem zboru krajanov. »Na ogled ni prišel nikoli oziroma ni ukrepal.«

Konji večkrat bežali po vasi, zdaj odpeljani neznanokam?

»Živali po naših informacijah niso čipirane oz je to mogoče samo katera od njih. Pristojne inštitucije svojega dela ne opravljajo, ne prihajajo na redne kontrolne obiske, tako da se stanje trajno slabša za živali.

Ne glede na vsa opozorila in da so pobegli konji povzročili tudi prometno nesrečo na Kočevski cesti, ki se na nesrečo ni končala tragično, se ni ukrepalo nič. Večkrat so zaradi neustrezne ograde in pomanjkanje hrane namreč bežali po vasi,« je izpostavil.

Skoraj vsi konji naj bi bili, tako je razvidno iz objave Društva za zaščito konj, po minulem vikendu, odpeljani neznanokam.

»Prašiče priveže na bager in jim prereže vrat«

»Lastnik je momentalno očistil njihovo 'štalo', po naših izkušnjah, bodo konji v kratkem nazaj in v podobnih razmerah. Odpeljal je tudi kupe gnoja, jih odpeljal na njegova zemljišča, in v katerih so bili mnogokrat najdeni tudi klavni odpadki.

Lastnik ne izpolnjuje obveznosti, ki jih ima kot lastnik živali, tudi tistih, ki se tičejo gnojišča ipd. Na primer tudi prašiče, ki jih kolje večkrat letno, namreč priveže na bager in jim prereže vrat. Živali so takrat javno izpostavljene skoraj na cesti in neskončno jokajo.«

Avtor je zapis, ki ga je naslovil na Društvo za zaščito konj, zaključil s pozivom:

»Glede na to, da se ne moremo zanesti na pristojne institucije, vas pri tem primeru prosimo za pomoč. Kaj lahko storimo, da se ne bo več zlorabljajo živali, jih puščalo trepeti v bolečinah in nesprejemljivem življenjskem okolju? Na koga se lahko obrnemo, da se to stanje uredi? Enako kot za konje, velja to tudi za ostale živali, ki jih ima ta oseba.«

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Templer (nepreverjen)

Za vsakega se najde ta pravo,tudi za tega se bo.

upokojenec70 (nepreverjen)

Normalno je, da se na vsake toliko ljudi, najde tudi kakšen nenormalen človek. Ni pa normalno za državo in njene institucije, da tak problem rešujejo kar deset let. To pa res ni normalno.

Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

Tovariši in tovarišice, vi ste krave, svinje in prasice

dali nam, da smo vam prinesli svobodo.

Rola (nepreverjen)

paraplebik zopet si brez tablet.

In reply to by Vlado Slamomlatov (nepreverjen)

STEP_DAD (nepreverjen)

KAJ JE SVIJA SI BREZ TICA ?

In reply to by Rola (nepreverjen)

Starejše novice