Ali je res lahko kajenje v majhnem prostoru, ki ga niso prezračevali, zastrupilo dvanajst tujih delavcev, ki stanujejo v Dobrni? Gasilci takšnih primerov ne pomnijo, celjski policisti pa so stanovalcem zaradi nedovoljenega zbiranja izdali plačilne naloge.

Po klicu na pomoč so prvi k starejši stavbi v središču Dobrne včeraj zvečer prispeli gasilci in reševalci. Iz večstanovanjske hiše so pomagali 24 stanovalcem, ki jih je najprej pregledala urgentna ekipa.

»Mi pa smo opravili meritve in nismo našli pri meritvah niti prisotnost plina, niti monoksida,« pravi direktor celjske poklicne gasilske enote Janko Požežnik.

Zastrupitev zaradi cigaretnega dima in slabega prezračevanja?

Rahlo povišane vrednosti ogljikovega monoksida v krvi so odkrili šele v bolnišnici. Šest ljudi so prepeljali v celjsko, po tri pa v slovenjegraško bolnišnico in mariborski urgentni center. Vsi so že v domači oskrbi.

»Natančen vzrok zastrupitve še ni poznan, je pa res, da smo ugotovili, da se je več stanovalcev družilo v manjšem zaprtem prostoru, kjer so tudi kadili, tako da ne izključujemo tega kot vzroka, vendar kot rečeno točen vzrok še ni pojasnjen,« pojasnjuje Milena Trbulin, tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje.

Tujci so se zaradi majhnih sob družili v skupnem prostoru

V stavbi sicer živijo tuji delavci, večinoma državljani Bosne in Hercegovine, ki so zaposleni v Velenju. Na okenskih policah pozimi shranjujejo hrano, sobe pa so majhne in zato se običajno družijo v skupnem prostoru. A vendarle so primeri, da bi do zastrupitve prišlo zaradi kajenja in slabega prezračevanja, zelo redki.

»Ne, niso pogosti ti primeri, običajno najdemo torej vzrok in prisotnost, bodisi katerega koli plina ali bodisi monoksida ali dioksida,« še pravi prvi mož celjskih gasilcev.

Nočni klub, prostitucija in eksplozija ročne bombe

Na istem naslovu je v preteklosti deloval ravzpiti nočni klub, dogajanje v njem pa je že večkrat polnilo časopisne strani s črno kroniko. Policija je tako v središču Dobrne že večkrat opravljala hišne preiskave v povezavi s prostitucijo, leta 2003 pa sta po eksploziji ročne bombe tu življenje izgubili dve osebi.

Kršenje zakona o nalezljivih boleznih

Tokrat so policisti stanovalce te stavbe zabeležili v svoje zapisnike zaradi nedovoljenega zbiranja in kršitve protikoronskih ukrepov. »V tem primeru smo izvedli prekrškovne postopke glede zakona o nalezljivih boleznih z več osebami,« pravijo na celjski policiji.

V zvezi z zastrupitvijo pa bodo po zaključeni preiskavi podali poročilo na pristojno okrožno državno tožilstvo.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sam prašam ? (nepreverjen)

kahl a si ti tud not padu - rdeća, komunistićko - teroristićka svinja ? (pa naj mi svinje ne zamerijo, ker so boljše, kot pa namišljenih taužent €) A se ti hćera na Dobrni goni z jaguarjem ? sam prašam ?

Starejše novice