V spomin pokojnemu 25-letniku na mestu, kjer se je odvil krvav pretep, leto dni po smrti znova zagorele sveče.
Mineva natanko leto dni od silovitega in krvavega pretepa, ki se je zgodil brez »pravega« povoda, terjal pa je mlado človeško življenje.

Na nedeljsko jutro pred natanko enim letom, 7. januarja 2018, je štajersko prestolnico pretresel hud zločin. Na Vodnikovem trgu v Mariboru je v zgodnjih jutranjih urah, okoli 5.35, prišlo do množičnega pretepa več oseb, v UKC Maribor so odpeljali tri moške, med njimi tudi hudo poškodovanega 25-letnika.

Mladenič, ki je bil zaboden med krvavim pretepom, je nekaj dni za tem izgubil bitko za življenje.

Kriminalistična preiskava: Preminuli 25-letnik se je vključil v napad

Kriminalisti so ugotovili, da se je kmalu po zaprtju lokala v neposredni bližini Vodnikovega trga ustavilo vozilo. Za njim se je pripeljalo še eno vozilo, v katerem so bili moški, ki zaradi zaprtja ceste niso mogli nadaljevati poti. Po besedah policije je »zgolj in samo zaradi verbalnega spora, ki je nastal na tem mestu,« dogajanje preraslo v napad in posledično pretep večje skupine ljudi.

25-letnik je poškodbam podlegel ... V središču Maribora so v njegov spomin tudi danes zagorele sveče.

V napad se je vključila tudi skupina treh moških, ki je bila v neposredni bližini, v tej skupini pa je bil tudi preminuli 25-letnik.

Pretepanje je bilo po ugotovitvah policije tako silovito, da so se vpleteni razbežali. V času, ko je napad še trajal, pa je na tleh obležal 25-letnik, ki sta ga opazila tudi dva očividca, mu nemudoma nudila pomoč in obvestila reševalce. Za njegovo življenje so se v UKC Maribor borili tri dni, a zaman ... 

Pokojni 25-letnik je bil po ugotovitvah policije v skupini s sedmerico obdolženih, ki so tistega dne na Koroški cesti napadali drugo skupino iz območja Celja.

Pet od sedmerice obdolženih na predobravnavnem naroku zanikalo krivdo za nasilništvo

Nekaj več kot osem mesecev za tem krvavim dogodkom, 26. septembra 2018, so na mariborskem sodišču izpeljali prvi predobravnavni narok v zvezi z januarskim tragičnim pretepom na Koroški cesti pri mariborski tržnici. Pet izmed sedmih obdolženih, ki so prišli na predobravnavni narok, je zanikalo krivdo za nasilništvo.

Predobravnavni narok za šestega obtoženega je sodnica preložila, saj naj bi se bil obdolženi pripravljen pogajati s tožilstvom o morebitnem priznanju krivde. Sedmega obtoženega na sodišče ni bilo, saj se je opravičil z zdravniškim potrdilom, da ni sposoben za udeležbo na sojenju.

Pogojna zaporna kazen za udeleženca v množičnem pretepu na Koroški

Sodni epilog je doslej dočakal le en posameznik iz skupine »napadalcev«. Gre za Davora Hrgića, ki naj bi se po ugotovitvah kriminalistov skupaj s pokojnim in še enim kolegom naknadno vključil v obravnavani množični pretep.

Tožilka je zanj predlagala pogojno kazen šest mesecev na dve leti preizkusne dobe, medtem ko je njegov odvetnik Miha Strmčnik, sicer odvetniški kandidat iz pisarne Kac, predlagal nižjo kazen z obrazložitvijo, da se ne bi zapletlo, če bi se obdolženemu ponudila služba, denimo, v javni upravi.

Hrgić je krivdo vendarle priznal, sodnica pa je njegovo priznanje sprejela in mu določila pogojno kazen pet mesecev in 15 dni zapora na dve leti preizkusne dobe. Oprostila ga je tudi plačila sodnih stroškov.

Še vedno pa ni jasno, kdo je odgovoren za smrt 25-letnika. Po poročanju Večera so policisti kot krivca za smrt ovadili 35-letnika, ki je v omenjenem obtožnem predlogu za nasilništvo naveden kot napaden in lažje poškodovan.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice