Slika je simbolična.
Mariborski gasilci so iz razgretega avtomobila danes dopoldne rešili otroka.

Selnici ob Muri, v občini Šentilj, je dopoldne po poročanju Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje v zaklenjenem osebnem vozilu ostal otrok.

Posredovali so poklicni gasilci Gasilske brigade Maribor in gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ceršak. Razbili so vetrobransko steklo na vozilu, odprli vrata in rešili otroka.

Kot so nam potrdili mariborski gasilci, je v omenjenem primeru šlo za nesrečen splet okoliščin, saj je mati ujetega otroka ključe od avtomobila po nesreči zaprla v prtljažnik. Otrok je bil zaradi hitrega posredovanja vseh vpletenih v vozilu na srečo ujet le nekaj minut.

Kaj je vročinska past?

Puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih je smrtno nevarno, saj gre za vročinsko past. Kot odgovorni vozniki in starši morate vedeti, da otrok ali domačih ljubljenčkov nikoli ne smete puščati samih v avtu, pa četudi gre za nekajminutni skok na blagajno bencinskega servisa. V le kratkem času lahko namreč temperatura v avtu tako naraste, da resno ogrozi življenje otroka ali domačega ljubljenčka, ki je zaprt v avtu.

Marsikdo, ki pusti avto pod žgočim soncem, ob zapustitvi pusti priprta okna v prepričanju, da zaradi tega v avtu ne bo vroče. A zgolj za centimeter ali dva priprta okna ne prinesejo nobene ohladitve, saj ne omogočijo prepiha, zato tudi ne pride do izmenjave vročega zraka s hladnejšim, opozarja AMZS. 

Odprta okna bi bila bolj učinkovita le, če bi jih povsem odprli, kar pa ob nevarnosti vloma v avto oziroma kraje predmetov, ko pustimo avto brez nadzora, običajno ne pride v poštev.

Zunaj 30, znotraj kar 56 stopinj Celzija!

Notranjost avtomobila ob obsevanju s sončnimi žarki deluje kot vročinska past. Sonce segreva pločevino, zaradi tega pa se segreva notranja stran karoserije, na primer strop, opozarja AMZS. Še dodatno – in izdatno – se notranjost segreva zaradi obsevanja armaturne plošče in vratnih oblog skozi avtomobilska stekla.

Ob zaprtih oknih vroč zrak nima kam uiti, zato temperatura v notranjosti skokovito raste.

Kako ravnati, ko opazimo v vročem avtu zaprtega otroka?

Najslabše je, če ne storimo ničesar – ne glede na posledice našega ravnanja se moramo namreč zavedati, da gre v takšnem primeru za življenje otroka in da pogosto šteje vsaka minuta.

- Najprej se odzovemo tako, da pogledamo, če je voznik oziroma skrbnik še kje v bližini. Kako torej ravnati?
- Najprej povprašajmo druge, ki so v bližini takšnega avta, če so videli voznika; kje je, kam je šel? Če se to zgodi na parkirišču nakupovalnega centra oziroma trgovine, o tem takoj obvestimo varnostnike oziroma odgovorne v trgovini, ki naj poskušajo poiskati ali priklicati voznika.
- Če tega v kratkem času ne najdejo, je treba takoj poklicati policiste oziroma javiti primer na številko 112. Odgovorni bodo znali svetovati, kako naprej.
- Če je pomoč predaleč, velja razmisliti o tem, kako bi iz avta rešili otroka; če ne gre drugače, je pri zaklenjenem avtu treba razbiti stekla oziroma kako drugače vlomiti v notranjost in rešiti otroka (ali domačo žival).
- Pomembno je, da ravnamo odločno in dovolj hitro; s posledicami našega ravnanja (razbita stekla in podobno) se lahko ukvarjamo pozneje. Najpomembneje je, da iz avta rešimo otroka.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaja (nepreverjen)

Iz Maribora so sli gasilci v Selnico ob Muri? A res ni bil nihče drugi sposoben razbiti šipo in spraviti otroka iz avtomobila. Menda je pri vsaki hiši kladivo ali pa kakšen kamen ob cesti.

Starejše novice