Približno 50 pomurskih policistov je danes dopoldne zaradi sumov trgovanja z orožjem opravljalo obsežne preiskave v romskih naseljih v Beltincih in Dokležovju - tudi s pomočjo posebne enote.

Na podlagi odredbe sodišča je bilo opravljenih več hišnih preiskav na območju Policijske postaje Murska Sobota, po besedah mož v modrem pa je šlo za nevaren postopek.

Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da je med preiskavo bilo najdenih in zaseženih več različnih kosov prepovedanega orožja in manjša količina prepovedane droge.

Med zaseženimi predmeti so se nahajali manjša količina konopljeteleskopska palicagumijevkanož in dve imitaciji pištol, pri čemer za eno še preverjajo, ali bi z njo bilo moč tudi streljati.

Po zbranih obvestilih bo zoper osumljene podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivih dejanj grožnje, po opravljenih ustreznih analizah in kategorizaciji orožja pa sledijo prekrškovni postopki.

Le igrače?

V eni izmed hiš v Dokležovju, kjer je potekala hišna preiskava, nam je sogovornica zagotovila, da orožja pri njih ni bilo:

»Policija je opravljala preiskavo v zvezi z nekim orožjem, ampak mi nimamo orožja. Mi nimamo denarja za hrano, ne pa da bi imeli za orožje.«

Podobno trdi tudi prebivalka Beltincev:

»Ničesar niso našli. Prileteli so not in spodili otroke s postelje, spravila sem jih v kuhinjo in takoj so začeli s policijsko preiskavo glede orožja, ki naj bi ga imel moj mož.«

Ena od tamkajšnjih stanovalk pa medtem pravi, da so policisti med preiskavo odkrili le plastične pištole, s katerimi so se igrali otroci.

Preiskavo sprožil meddružinski spor

V ozadju zgodbe pa se menda skriva spor med romskima družinama iz naselij Beltinci in Dokležovje.

Po neuradnih podatkih je bila prijava, ki je bila povod za preiskavo, na policijo podana s strani dokležovske družine. Ta je trdila, da je bila v Beltincih preprodana pošiljka orožja.

Spor se je že močno stopnjeval, saj prihaja do medsebojnih obtoževanj, padale pa naj bi celo grožnje s smrtjo in požigom hiše.

»Pravijo, da nas bodo postrelili. Vsak večer strašijo otroke, cele noči prebedimo, včasih smo bili pokonci do štirih, ker smo čakali, ali bo res počilo,« razlagajo v Dokležovju.

Za izboljšanje odnosov in razrešitev konflikta pa si policisti menda že prizadevajo s spodbujanjem k mediacijskim pogovorom.

»Mi že ves čas izvajamo tudi preventivne aktivnosti in se bodo izvajale tudi naprej. Ena izmed oblik v skupnost usmerjenega dela in preventive je tudi tako imenovana mediacija med recimo sprtimi stranmi,« pojasnjujejo na Policijski postaji Murska Sobota in dodajajo: »Če želimo, da je ta mediacija uspešna, je potrebno, da sta obe strani za to. Tukaj pa se maksimalno trudimo, da bomo dosegli, da bi sprti strani spravili za isto mizo in poskušali ugotoviti, kaj so vzroki za morebitne probleme in jih potem skupaj poskušali rešiti.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice