Ponoči je ponovno zagorelo v lenarški industrijski coni. Tokrat v centru za ravnanje z odpadki Saubermacher, kjer so pred časom prevzeli pošiljke onesnažene zemljine iz Hrastovlja po razlitju kerozina.

Malo po 1. uri ponoči je v zunanjem silosu zagorelo 100 kubičnih metrov mešanih komunalnih odpadkov. Z ognjem se je do 5. ure zjutraj bojevalo 44 gasilcev, ki so sprva požar omejili, nato pa na pomoč priklicali zaposlene v podjetju, ki so s stroji razkopavali smeti.

Vzrok požara je po prvih ugotovitvah policije samovžig odpadkov, po nestrokovni oceni pa škoda znaša okoli 4.000 evrov.

Skladiščijo kar 246 ton onesnažene zemljine

Ogenj je uničil okoli 100 kubičnih metrov mešanih odpadkov in termovizijsko kamero, ki je zaznala požar, delno je poškodoval tudi betonski boks. Toda prebivalce skrbijo drugi nevarni odpadki, ki se nahajajo v obratu. Podjetje je namreč prevzelo onesnažene zemljine iz Hrastovlja po razlitju kerozina in ga odpeljalo prav v ta zbirni center v Lenartu.

V podjetju Saubermacher in tudi na inšpektoratu za okolje in prostor so potrdili, da v Lenartu trenutno skladiščijo 246 ton zemljine iz Divače, ki se nahaja v zaprtem, pokritem prostoru ločeno od odprtih skladišč, kjer je ponoči gorelo.

V podjetju pravijo, da je šlo manjši požar, a civilna iniciativa se ne strinja.

»Zjutraj ob pol tretji uri smo morali zapirati okna in vrata. To pomeni, da je verjetno bil malce večji požar, če smo ljudje to sredi noči opazili,« pravi predstavnica Civilne iniciative narava Slovenskih goric Danijela Dobaja

Domačini imajo požarov vrh glave

Tudi zato se zdi, da so domačinom vsa pojasnila podjetja odveč. Požar je požar, so jasni. Po že četrtem požaru v zadnjih mesecih v centrih z ravnanje z odpadki v tamkajšnji industrijski coni, imajo vsega dovolj. Na čelu z občino zahtevajo varnost.

»Podjetja, ki se ukvarjajo z ravnanjem z odpadki morajo imeti protipožarno varnost na zelo visoki ravni,« je jasen župan občine Lenart Janez Kramberger.

So pa iz podjetja Saubermacher v pisni izjavi zagotovili, da nevarnosti za okolico ni, v samem centru pa naj bi tudi zajezili tudi vse požarne vode. »Drži, v Lenartu je trenutno na zalogi 246 ton zemljine iz Divače. Zemljina je skladiščena v zaprtem, pokritem prostoru ločeno od odprtih skladišč, kjer je danes ponoči zagorelo, in ob požaru ter na sploh ne predstavlja nobene nevarnosti za okolje,« mirijo v Saubermacherju.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice