Foto: Jure Banfi
Pred slabima dvema mesecema je potekala uradna otvoritev turistične atrakcije Zipline Vinarium ob razglednem stolpu v Lendavi. Vendar pa naj bi v tem času tam prišlo že do več nesreč. Preverili smo, kaj se dogaja.

Zipline Vinarium je novost v slovenskem prostoru, saj sta z izhodiščne točke do končne točke v bližini razglednega stolpa speljani dve vzporedni jeklenici, kar omogoča sočasen spust dveh oseb. 

Nekaj več kot 500 metrov dolgi jeklenici na najhitrejši točki omogočata spuščanje med 50 in 60 kilometri na uro.

Nesreča na Zipline Vinarium

Vendar pa naj bi po pričanju bralcev na Zipline Vinarium od otvoritve do zdaj prišlo že do več nesreč. Zadnja minulo nedeljo.

Zato smo se odločili preveriti zadevo.

Iz Turistične zveze Lendava vabi, ki upravlja z ziplinom so nam sporočili, da sta se zgodili dve nesreči z manjšimi poškodbami.

Dodajajo še, da je teku interna preiskava ter preiskava gradbenega izvajalca. »Lahko zatrdimo, da je pri normalnih okoliščinah zipline varen,« še dodajajo v zvezi.

Nesrečo preiskuje tudi policija

Sicer pa nedeljsko nesrečo na lendavskem ziplinu preiskuje tudi policija. Tiskovna predstavnica soboških policistov, Suzana Rauš nam je namreč sporočila, da so bili policisti obveščeni, da se je v Splošni bolnišnici Murska Sobota minulo nedeljo oglasil moški, ki se je na območju Lendave spustil po jeklenici in se telesno poškodoval. 

»Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da se je moški spustil po jeklenici in med spuščanjem zadel ob tla, kjer je potem drsel po tleh in pri tem utrpel lahko telesno poškodbo,« dodaja Rauševa.

V zvezi dogodka policisti zbirajo obvestila v zvezi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Do sedaj je sicer bila to edina prijava nesreče.

Po poročanju bralcev je težava pri ziplinu ravno pri spuščanju oziroma pristanku, ko se uporabnik ne ustavi, ampak še drsi po tleh, in tako pride tudi do poškodb.

Sicer pa dodajmo, da spust po jeklenici traja okrog 50 sekund, občina pa pričakuje od 10 do 15 tisoč spustov letno. Omejitev za spust po jeklenici je minimalna starost deset let in teža 35 kilogramov, maksimalna 130 kilogramov. Pred spustom pa je potrebno opraviti še šolanje na vrhu jeklenice.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ziplinu (nepreverjen)

Naravna selekcija.

Franc s Piramide

Predebel je bil.

GAS (nepreverjen)

Ni to za segedinarje.

Neviden (nepreverjen)

Baje ,da je nalašč naredil.Zavarovalnica pa to bi rekel ali pa je totalni trotel.

Ne ne viden (nepreverjen)

Neviden, je pa znan Debeli Fuknjenec.

Starejše novice