V sedemnajstih hišnih preiskavah so kriminalisti pridržali štirinajst ljudi, od tega jih je deset še vedno v pridržanju.

Mariborski kriminalisti so danes zjutraj skupaj s policisti in kriminalisti več policijskih uprav, in sicer Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota, dan začeli z izvajanjem operativnih aktivnosti zaradi sumov storitve več kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja na škodo proračuna.

Na podlagi odredb sodišča so kriminalisti in policisti opravljali hišne preiskave v zasebnih in poslovnih prostorih na več naslovih v Sloveniji. Pri preiskavah so iskali dokaze, s katerimi bodo utemeljili storitev večih kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja na škodo proračuna Republike Slovenije. 

Po naših informacijah naj bi preiskovali sum davčne utaje in pranja denarja pri trgovanju z naftnimi derivati. Neuradno naj bi kurilno olje tretirali, da je doseglo prag naftnega derivata oziroma pogonskega goriva.

Deset ljudi še vedno v pridržanju

Kot je v popoldanskih urah pred Policijsko upravo Maribor pojasnil Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, so kriminalisti opravili 17 hišnih preiskav zoper 16 osumljencev in pridržali 14 oseb, od tega jih je deset še vedno v pridržanju. Večji del pridržanih nameravajo v naslednjih dneh privesti k dežurnemu preiskovalnemu sodniku. Nekatere izmed teh oseb so bile po navedbah policije že obravnavane za nekatera druga kazniva dejanja.

Šlo je za zaključno akcijo več mesecev trajajoče kriminalistične preiskave, usmerjane zoper kriminalno združbo, ki je po informacijah in dokazih policije na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja povezana z davčnimi zatajitvami oziroma pranjem denarja. 

»Trenutno oškodovanje ocenjujemo na nekaj več kot tri milijone evrov,« je pojasnil Munda in dodal: »Po nomenklaturi ne gre za naftni derivat, ampak je to tretirano kot antikorozivno sredstvo po naših informacijah, res pa je, da so z veriženjem in preprodajo med podjetji, ki jih ustanovili zakrivali sled in lažno prikazovali določena stanja in na tak način spravili v zmoto tudi Finančno upravo Republike Slovenije. To substanco so po našem vedenju dodelali, da je dosegla prag naftnega derivata oziroma pogonskega goriva, ki so ga v tujini preprodajali.« 

Gre za slovenske državljane, ki so imeli po besedah Munde širom po Evropski uniji ustanovljena podjetja in slamnate direktorje, dodelano antikorozivno sredstvo, ki ga lahko imenujemo tudi pogonsko gorivo, pa je končalo na italijanskem trgu

Domnevno vodilni v tem početju so z območja Policijske uprave Maribor, po informacijah Mariborinfo pa so naj bi hišne preiskave med drugim potekale tudi v Zgornjem Dupleku. 

Pri današnjih aktivnostih je sodelovali 64 kriminalistov in policistov iz policijskih uprav Maribor, Celje, Ljubljana, Koper in Murska Sobota.

Več bo znanega novinarski konferenci, predvidoma v četrtek.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice