V bolnišnicah je že 333 ljudi, med njimi so tudi otroci. Vladni govorec Jelko Kacin zato opozarja, da je skrajni čas, da pozive in svarila zdravstvene stroke in epidemiologov vsi vzamejo resno.

V Sloveniji so v torek, 20. oktobra, opravili 5891 testiranj na koronavirus in potrdili 1503 novih okužb, delež pozitivnih je bil 25,5 odstoten.

Vladni govorec Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da virus ne izbira: »Skrajni čas je, da pozive in svarila zdravstvene stroke in epidemiologov vsi vzamejo resno.« Zaradi velikega porasta okužb in hitrega povečevanja števila oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se hitro povečuje tudi zasedenost bolnišnic.

»Danes se v bolnišnicah zdravi že 333 bolnikov, med njimi tudi pet otrok,« je povedal vladni govorec.

V tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim prirastom, je dodal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kar nas lahko po besedah Gantarja najbolj skrbi, je visok delež pozitivnih, ki znaša že okoli 25 odstotkov in še raste.

Kot je dejal, se nedosledno držimo navodil, ki lahko pomagajo pri ustavljanju širjenja virusa. Opozarja, da nas nespoštovanje ukrepov vodi v večje težave v zdravstvenem sistemu.

Koliko postelj je na voljo? 

Gantar je povedal, da je v tem trenutku zasedenih 333 postelj. V slovenskem zdravstvu imamo na razpolago 7522 postelj: »Lahko ste prepričani, da od teh 7522 postelj ne bo večjega problema zagotoviti vsaj deset odstotkov, pomeni 700 postelj ali pa tudi še kaj več.« Vendar po mnenju Gantarja, postelj ni dobro pripravljati »na zalogo«. 

»Prava pot je sproti zagotavljati postelje za covid bolnike, zdraviti pa tudi vse ostale bolnike,« poudarja Gantar in dodaja, da virus zdaj bolje poznamo kot spomladi in lahko drugače odreagiramo, kot takrat, ko se je zdravstvo ustavilo. Zdaj želijo ohranjati postelje tudi za druge bolnike. 

»Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen«

Gantar se je danes oglasil na Twitterju, kjer je sporočil, da bi morali čim prej zaustaviti javno življenje. »'Lockdown' je moje osebno mnenje,« zdaj pojasnjuje Gantar. Kot pravi so mnenja različna, je pa stroka nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom.

Kot je še dejal, se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo že prek tisoč zdravstvenih delavcev, samo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v zadnjem mesecu 150.

Način izvajanja pouka se zaenkrat ne spreminja

Ministrica za šolstvo in šport Simona Kustec je dejala, da bo pouk še naprej potekal tako kot zdaj. Konec naslednjega tedna, ko so šolske počitnice, pa se bodo glede na epidemiološko stanje odločili, kako naprej.

Ministrica dodaja, da je pomembno, da se šolski proces ni ustavil in obžaluje težave Arnesa: »Smo se sestali s predstavniki Arnesa, ponudili smo pomoč in prenesli pričakovanja, da mora biti sistem, ki omogoča izobraževanje na daljavo, stabilen.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Zakaj potem hodijo v vrtce, v šolo v naravi, zakaj hodijo k pouku?
Veste sploh, kaj delate? Videt ni, in zato ne rabiš diplome iz medicine ...

Default (nepreverjen)

Laznivi diktatorji

O07 (nepreverjen)

Gantar, Kacin, Janša in ostali somišljeniki odstopite v dobro Slovenije, ko vas ne bo, tudi virusa ne bo vec

Starejše novice