Neznanci so v noči iz četrtka na petek vlomili v Muzej norosti na gradu Cmurek, pri čemer so razdejali skladišče z dokumentacijo in muzejskimi artefakti ter razstavo Neskončne trate norosti.

Kot poroča STA, je bil grad Cmurek tarča vlomilec in vandalov, pri čemer so vlomilci razdejali razstavo Neskončne trate norosti, ki jo prireja Muzej norosti. Škodo, ki je nastala, še ocenjujejo, zna pa biti visoka, ker je bilo v skladišču še veliko neobdelanega gradiva, je za STA pojasnila predsednica sveta zavoda Muzeja norosti Darja Farasin.

Vlomilci znani?

Za vlom težko kogarkoli obsojajo, glede na razmere v zadnjih časih »pa seveda najprej pomislimo na tiste, ki nas tudi sicer ovirajo pri delu«, je dodala.

Kot je še povedala za Slovensko tiskovno agencijo, se je vlom zgodil noč pred srečanjem, ki so ga pod naslovom Pridi na kavo na grad ob vseh zdravstvenih ukrepih zaradi epidemije pripravili za sokrajane in podpornike gradu. Na srečanju kot tudi po družbenih omrežjih so prejeli veliko podpore za svoje delo, je še poudarila predsednica sveta zavoda muzeja.

Prihodnost muzeja nejasna

Muzeju norosti je sicer Socialno varstveni zavod (SVZ) Hrastovec že konec januarja odredil izselitev iz prostorov gradu Cmurek. Pozneje je rok za izselitev podaljšal do konca junija, medtem pa naj bi z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti skušali najti rešitev za grad. V muzeju ves čas opozarjajo, da izselitev ni mogoča, saj so vsebine, ki jih muzej obravnava, neločljivo povezane s tem gradom.

Iskanje rešitev se je ta mesec preneslo na vlado. V Muzeju norosti ocenjujejo, da bi namesto podaljšanja roka za njihovo izselitev iz grajskih prostorov, morala biti sprejeta odločitev o ustavitvi postopka izselitve. Po drugi strani jim odločitev sveta SVZ Hrastovec tudi vliva upanje na rešitev, ki naj se poišče na ravni vlade.

V SVZ Hrastovec predlagajo, da ministrstvo za delo preda grad ministrstvu za kulturo, to pa naj se nato z Muzejem norosti dogovori o uporabi, najemu ali nakupu gradu. Vsi vpleteni se strinjajo, da je treba dolgoročno urediti status gradu, a so za to potrebne tudi določene zakonodajne spremembe, še poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice