Na mariborskem okrožnem sodišču se je končalo sojenje Goranu Ognjenoviću za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti in zapustitve poškodovanca, ki je umrl. Nesreča se je zgodila 14. marca 2017 na avtocesti med Vrholami in Slovensko Bistrico.

Sodni senat je Gorana Ognjenovića spoznal za krivega in mu naložil kazen v višini 1 leta in 7 mesecev zapora, četudi je obtoženi ves čas sojenja skušal iztržiti takšno kazen, da bi mu prestajanje omogočilo ohranitev službe v Slovenski vojski. Kot je v obrazložitvi pojasnila sodnica Barbara Nerat, se Ognjenoviću v kazen šteje odvzem prostosti, za obdobje enega leta pa se mu izreče tudi prepoved vožnje za kategorijo B.

Za kaznivo dejanje povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti ga je sodni senat oprostil plačila stroškov, medtem ko mora stroške svojega odvetnika Branka Derstvenška plačati sam.

Drugega očitanega kaznivega dejanja - zapustitev poškodovanca – je bil oproščen, nastali stroški pa bodo bremenili proračun. »V tem primeru ne gre za naklepni delikt, ampak je ta nastal iz malomarnosti,« je dejala Neratova in dodala, da ga je sodišče v tej zadevi oprostilo plačila stroškov tudi zato, ker ima dva mladoletna otroka.

Tožilstvo: obe očitani kaznivi dejanji sta bili dokazani

Sicer pa je okrožna državna tožilka Ivana Slana v sklepni besedi vztrajala, da sta mu obe očitani kaznivi dejanji dokazani, kar naj bi potrdile tudi zaslišane priče, medtem ko je odvetnik Derstvenšek trdil nasprotno. Po njegovem pri drugem očitanem kaznivem dejanju ni šlo za malomarnost, saj naj ne bi bil sposoben razumske presoje. »Želel mu je pomagati in zato ni mogoče trditi, da je odšel,« je poudaril odvetnik. Sodišču je predlagal pogojno obsodbo, v primeru, da dobi kazen zapora pa, da bi jo lahko izvršil z delom v splošno korist ali z zaporom ob vikendih, ko ni v službi.

O nesreči tudi z nadrejenim v vojski

Je pa pred izrekom kazni pred sodni senat stopil še štabni vodnik Simon Jelen, ki je Ognjenovića ocenil kot dobrega vojaka. »V tistem času sem bil njegov nadrejeni in o nesreči me je tudi obvestil. Iz njegovega glasu sem razbral, da je nekaj narobe. Dobila sva se, z menoj je bil psiholog in na sestanku nekaj dni kasneje je govoril nepovezano. Še vedno je bil šokiran,« je pojasnil Jelen in dodal, da je morda rezultat tega pogovora to, da je danes še vedno tukaj.

»Kot najboljši vojak pri nas je bil predviden za misijo v Latviji, a kasneje zaradi kazenskega postopka do tega ni prišlo. Začasno smo mu odvzeli orožje, a zdaj že dela, hodi tudi na straže,« je pojasnil štabni vodnik.

Družini pokojnega Madžara se je pisno opravičil

Pred sodnico je ponovno stopil obtoženi Ognjenović in dogodek obžaloval. Povedal je tudi, da se je družini pokojnega Madžara 6. junija pisno opravičil oziroma izrekel sožalje in jim obenem dodal, da jim je pripravljen pomagati, če kaj potrebujejo.

»Odgovora do danes nisem dobil,« je dejal. Njegov zagovornik pa je sodišče seznanil, da je družina pokojnika najverjetneje vložila odškodninski zahtevek, saj mora njegov klient plačati zavarovalnici 13.500 evrov. »Bom plačal. Z zavarovalnico pa sem sklenil sporazum, da znesek lahko odplačam obročno,« je pojasnil Ognjenovič.

Madžar je na odstavnem pasu menjaval pnevmatiko na tovornem vozilu

Nesreča, v kateri je Ognjenović do smrti povozil 48-letnega madžarskega voznika tovornjaka Arzena Denesa Vargo, pa se je zgodila na avtocesti med Vrholami in Tepanjem, ko je okoli 18.50 vozil po prehitevalnem pasu. Varga je takrat na odstavnem pasu menjaval pnevmatiko na tovornem vozilu, in ko je voznik pred Ognjenovićem nenadoma zavrl, je sunkovito zavrl tudi obtoženi.

Njegovo vozilo, seat cordobo, je zaneslo preko voznega pasa na odstavnega, kjer je zadel Vargo, ki ga je vrglo preko pokrova motorja in vetrobranskega stekla na brežino ob cesti. Pomoči ni poklical, je povedal na sojenju, saj je sklepal, da je voznik, ki mu je želel pomagati, mrtev. Ob truplu naj bi čakal okoli 15 minut, potem pa kraj zapustil. Še pred tem je z vozila snel registrski tablici in se peš odpravil proti Slovenski Bistrici. Vse skupaj je pripisoval velikemu šoku, v katerem se je znašel. Med potjo je poklical prijatelja, katerega mama je lastnica vozila, da pride ponj. Ognjenovića je policija prijela šele, ko je prišel domov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
David79 (nepreverjen)

Ti goran nisi sposoben,niti za strazo in nikoli nisi bil.

Starejše novice