Previdno, policija še vse do nedelje izvaja poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi.

Slovenska policija je včeraj začela z mednarodno akcijo Truck & Bus, v okviru katere bodo ta teden pri voznikih tovornih vozil in avtobusov preverjali spoštovanje cestnoprometnih pravil. Pozorni bodo predvsem na kršitve, ki so povezane s časom trajanja vožnje ter obveznimi počitki in odmori voznikov, manipulacijami z zapisovalnimi napravami oziroma tahografi in tehnično brezhibnostjo vozil. 

Ob tem bodo pod drobnogled vzeli še ustreznost listin in nadzirali pravilno nalaganje in pritrditev tovora ter obremenjenost vozil. Med akcijo pa bodo preverjali tudi, ali vozniki tovornih vozil med vožnjo na nedovoljen način uporabljajo mobilne telefone in ali so pripeti z varnostnim pasom. 

Manj prometnih nesreč zaradi voznikov tovornih vozil in avtobusov

Od začetka leta pa do 14. junija 2019 se je na slovenskih cestah zgodilo 1.255 prometnih nesreč, v katerih so bila udeležena tovorna vozila, kar je 9 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, ko so zabeležili 1.377 prometnih nesreč. 

»Vozniki tovornih vozil so bili povzročitelji v 811 primerih prometnih nesreč (lani 905), od tega so življenje izgubile 4 osebe (lani 6), 15 je bilo hudo poškodovanih (lani 20), 179 pa lažje poškodovanih (lani 166). Med vozniki tovornih vozil sta bili dve smrtni žrtvi (lani prav tako dve), sedem je bilo hudo telesno poškodovanih (lani 3) in 63 lažje telesno poškodovanih (lani 70). Tuji državljani so letos povzročili 42 % prometnih nesreč (339), v lanskem primerjalnem obdobju pa 40 odstotkov (366),« so zapisali v Slovenski policiji.

V petletnem obdobju 2014-2018 je zaradi voznikov tovornih vozil sicer umrlo največ pešcev (21 umrlih) in potnikov (17 umrlih), največ v letu 2015. Umrlih voznikov tovornih vozil je medtem bilo 13, največ v letu 2018 (5). Od leta 2014 naprej število umrlih voznikov tovornih vozil narašča.

Vozniki avtobusov so bili letos udeleženi v 169 prometnih nesrečah, od tega so jih povzročili 70 oziroma 41 odstotkov. V prometnih nesrečah, ki jih je povzročil voznik avtobusa, je letos umrl en udeleženec (voznik avtobusa), noben udeleženec ni bil hudo telesno poškodovan, 25 pa je bilo lažje telesno poškodovanih.

Povečan delež tujih povzročiteljev nesreč

Večino prometnih nesreč voznikov tovornih vozil v Sloveniji povzročijo domači vozniki. Lani so tako povzročili 997 prometnih nesreč oziroma 60 odstotkov. 

Je pa opazen trend povečevanja števila tujih povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki tovornih vozil. 

V letu 2017 je znašal 36 odstotkov, v letu 2018 pa že 40 odstotkov. Še večji delež je pri posledicah; zaradi voznikov tovornih vozil, ki so povzročili prometno nesrečo, je v letu 2018 umrlo 14 udeležencev cestnega prometa oziroma 64 odstotkov, in sicer je zaradi domačega povzročitelja umrlo 9 udeležencev, zaradi tujega povzročitelja pa 5 (v letu 2014 je bil delež 50 odstotkov). 

Napotki za varno vožnjo

Policisti ob mednarodni akciji vse voznike tovornih vozil in avtobusov pozivajo k upoštevanju prometnih pravil in omejitve hitrosti, in obenem opozarjajo:

  • Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.
  • Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila, še posebej v kombinaciji z višjimi temperaturami in sončnim vremenom, pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo.
  • Vedno se pripnite z varnostnim pasom. Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice