Novi virus je na Kitajskem terjal nove smrtne žrtve, hitro narašča tudi število okuženih.

O novih primerih okužb oziroma sumu poročajo tudi iz drugih držav. Po oceni Svetovne zdravstvene organizacije je tveganje za okužbo z novim koronavirusom na globalni ravni visoko. Slovenija je na morebiten pojav virusa pripravljena, poroča STA.

Tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko

Svetovna zdravstvena organizacija je danes sporočila, da je tveganje za okužbo z novim koronavirusom tudi na globalni ravni visoko. Ob tem so poudarili, da so pretekli teden narobe navajali, da je tveganje zmerno.

V poročilu o razmerah glede virusa, objavljenem v nedeljo zvečer, so pri Svetovni zdravstveni organizaciji zapisali, da je tveganje »na Kitajskem zelo visoko, na regionalni in globalni ravni pa visoko«, še poroča STA.

Novi koronavirus, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu, je zahteval že več kot 80 smrtnih žrtev, več kot 2700 pa je okuženih. Danes je posledicam okužbe podlegla prva žrtev v Pekingu. V kitajski prestolnici z 21,15 milijona prebivalci so doslej zabeležili 80 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Kitajske oblasti so v boju za zajezitev virusa po vsej državi omejile potovanja, podaljšale so tudi praznike ob kitajskem novem letu do 2. februarja. V Wuhanu in ostalih mestih v provinci Hubei so uvedli prepoved javnega potniškega prevoza. V Pekingu so zaustavili medmestni promet, še poroča STA.

Po oceni strokovnjaka za javno zdravje iz Hongkonga Gabriela Leunga je dejansko število okuženih z novim virusom verjetno blizu 25.000. Dekan medicinske fakultete na hongkonški univerzi je na novinarski konferenci sporočil, da je raziskava njegove ekipe pokazala, da je v inkubacijski fazi verjetno okoli 44.000 primerov. Glede na njihove ocene bo v velikih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, vrhunec izbruha aprila ali maja. Virus naj bi se umiril junija ali julija.

V Hongkongu so do zdaj potrdili osem primerov koronavirusa. Mongolija je medtem zaprla mejo s Kitajsko za vozila in pešce. Poleg tega bodo do nedelje zaprti vrtci, šole in univerze. V Mongoliji do zdaj niso zabeležili še nobenega primera novega koronavirusa, še poroča STA.

Okužbe s skrivnostim virusom so zabeležili tudi v več državah po svetu

V ZDA se je na primer število primerov novega virusa povzpelo na pet. Tudi v Avstriji se je pojavil sum okužbe. Na Dunaju so danes sicer ovrgli oba prva suma, so se pa pojavili trije novi sumi. Enega od njih so zabeležili v Celovcu, kjer so eno osebo dali v izolacijo. Ali je oseba res okužena z novim koronavirusom, pa naj bi bilo znano v torek dopoldne, še poroča STA.

Odbor Evropske unije za varovanje javnega zdravja je včeraj pripravil avdiokonferenco, na kateri so usklajevali ukrepe glede novega koronavirusa.

Slovenijo je zastopala generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec. Razpravljali so predvsem o ukrepih za boljše informiranje javnosti glede potovanj, nasvetov in preventivnih ukrepov. Odbor je naložil državam članicam, naj še naprej zagotavljajo podrobne informacije glede začetnih ukrepov in nadzora z namenom usklajenega pristopa Evropske unije.

Koronarivus je bil tudi glavna tema ljubljanskega sestanka koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni, ki ga je sklicalo ministrstvo za zdravje.

Kot je po srečanju zagotovila Gobčeva, Slovenija pozorno spremlja razmere glede širjenja novega virusa. Pomembno pa je, da je Slovenija pripravljena, saj je možen vnos okužbe iz tujine, je dodala, še poroča STA.

Pojasnila je, da je najbolj pomembno, da zdravstveni sistem takšne primere ujame in zmanjša tveganja za nadaljnje okužbe na minimum. V prihodnjih dneh bo Nacionalni inštitut za javno zdravje tudi vzpostavil telefonsko številko, kjer bodo odgovarjali na vprašanja o virusu.

Maja Sočan z inštituta je sicer glede potovanj na Kitajsko ocenila, da jih je bolje preložiti, če to ni res nujno, a je to odvisno od vsakega posameznika.

Vodja ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pa je dejala, da so se v preteklosti že srečali s podobnimi okužbami in da koronavirusi niso nič novega, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice