75-letnega Jožefa Juriča, ki je bil osumljen, da je 18. decembra na zahrbten način umoril 45-letnega Zdravka Nadiževca, je sodni senat okrožnega sodišča spoznal za krivega.

Sodišče mu je izreklo kazen 20 let zapora in še dodatne tri mesece, saj je očitano dejanje umora storil v preizkusni dobi za kaznivi dejanji lahke telesne poškodbe in grožnje.

Obtoženi je v svojem zagovoru še vedno vztrajal, da je nedolžen. »V tistem trenutku sem bil na stranišču. V kuhinji sem kuhal zelenjavno juho, ko mi je naenkrat rekel, če mu pomagam ven na zrak. To sem storil, saj sem mislil, da je pijan. Nisem videl vbodnih ran, to so mi povedali policisti,« je pojasnil Jurič in dodal, da se je kasneje umaknil v stanovanje, kamor so po njega prišli policisti. Ob zaključku je sodnici Barbari Nerat predal še pismo, ki ga je napisal ženi. V njem ji je napisal, kot je z njegovim dovoljenjem prebrala sodnica, da ni storil očitanega dejanja, obenem pa se je poslovil od nje in hčere.

Okrožna državna tožilka Aleksandra Kolarič je zanj sicer predlagala kazen 23 let zapora, saj je, kot je dejala v obrazložitvi, dejanje storil na zahrbten način, svoj zagovor pa ves čas spreminja. »Tudi priče so ga opisale kot agresivnega moškega, ki je večkrat pretepal ženo,« je med drugim dejala Kolaričeva, medtem ko je njegov zagovornik po uradni dolžnosti Petja Jenčič vztrajal pri oprostilni sodbi. »Ni trdnih dokazov, da je za smrt Nadiževca kriv prav moj klient in to na zahrbten način. Sodišču predlagam prekvalifikacijo kaznivega dejanja v uboj, za kar je zagrožena zaporna kazen med 5 in 15 let,« je poudaril Jenčič.

Četudi sodba še ni pravnomočna, mu je sodišče zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšalo pripor, v katerem je od tragičnega dogodka.

Kaj točno se je dogajalo v stanovanju obtoženega v Kettejevi ulici, ni razkril nihče. Niti priče, ki so jih zaslišali na sojenju in sodni izvedenec, kaj šele svakinja obtoženega, ki je povedala, da je imel Jurič težko otroštvo in duševne težave. »Ne vem, kaj ga je gnalo v to. Bil je priden moški, delaven, pol pa ja alkohol naredil svoje. Takrat je znal biti precej neugoden,« je dodala in Juriču ob odhodu iz dvorane rekla: »Bodi pameten«.

Sodišče je obtoženega 75-letnika oprostilo plačila stroškov kazenskega postopka, vloženih ni bilo tudi odškodninskih zahtevkov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice