Slika je simbolična.
Poslovil se je znani slovenski kirurg in nekdanji predstojnik otroške kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Imel je velike zasluge, da je v Sloveniji otroška kirurgija postala priznana kot specializacija.

Infektolog celjske bolnišnice Federico V. Potočnik je na svojem twitter profilu objavil žalostno vest, da je umrl priznani slovenski zdravnik in specialist otroške kirurgije Silvo Lipovšek. 

»Umrl je Velikan,« je zapisal in nadaljeval: »Profesor Silvo Lipovšek, oče specializacije iz otroške kirurgije v Sloveniji. Živel je polno in s svojo neustavljivo energijo premikal gore. Vzor zdravnika in človeka za vse, ki smo ga poznali.«

Kot je zapisano v življenjepisu zdravnika na portalu Sekcije kirurgov otroške kirurgije, se je Lipovšek rodil leta 1945 slovenskim staršem v Argentini. Medicino je študiral na medicinski fakulteti v Buenos Airesu, kjer je opravil tudi specializacijo otroške kirurgije. 

Specializacijo je dopolnil v Združenih državah Amerike, in sicer na področju »anorektalnih malformacij« in »kirurgije novorojenčkov«. Z delom je nato nadaljeval v Buenos Airesu, kjer je bil med drugim ustanovitelj oddelka za otroško kirurgijo občinske bolnišnice.

Leta 2003 se je za stalno preselil v Slovenijo in se zaposlil na otroškem oddelku kirurških strok Splošne bolnišnice Celje. Od leta 2011 je bil specialist kirurg, namestnik predstojnika in predstojnik otroške kirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Lipovšek je bil pobudnik Sekcije kirurgov otroške kirurgije za pripravo programa in priznanje otroške kirurgije kot specializacije v Sloveniji. Ta cilj je bil dosežen 15. junija 2015, ko je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije priznala otroško kirurgijo kot specializacijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice