Foto: Policijska uprava Celje
Med obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog in prepovedanega prehajanja državne meje so kriminalisti ugotovili, da je delavec sodišča tajne podatke iz koristoljubja sporočal članom hudodelske združbe.

Celjski kriminalisti so v preteklih dneh zaključili obsežni preiskavi kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, izdaje tajnih podatkov in dajanja podkupnin.  

V času kriminalističnih aktivnosti, s katerimi so začeli v sredini lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi, so razkrili danes.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri sodeluje več državljanov Slovenije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije. 

Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih drog kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze ilegalnih migrantov.

Sodni zapisnikar sporočal občutljive podatke o aktivnostih policije

Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze ilegalnih migrantov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz ilegalnih migrantov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo, v Italijo. 

V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe z 58 migranti in dvema voznikoma ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo.

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba oziroma posamezni člani te združbe razpolagajo z občutljivimi podatki o aktivnostih policije.

V nadaljevanju so ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Razkril najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča

Zapisnikar sodišča je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe.

Kriminalno združbo je obveščal o kriminalističnih aktivnostih zoper njih in tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

Po do sedaj zbranih ugotovitvah je osumljeni neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila, zaradi razkritja najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča, okrnjena.

V šestnajst hišnih preiskavah dvanajstim osebam odvzeli prostost

Ob zaključku operativnih aktivnostih so konec prejšnjega tedna na celotnem območju Slovenije izvedli šestnajst hišnih preiskav in dvanajst osebam odvzeli prostost.

Petnajst oseb so kazensko ovadili za 49 različnih kaznivih dejanj. V šestih primerih je šlo za izdajo tajnih podatkov, v enem primeru za dajanje daril, štirikrat za nedovoljeno prehajanje državne meje, v 38 primerih pa je šlo za neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami.

Sedem osumljencev so v petek privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Ti packon.....podatke, le koliko so mu plačali?

Delal za teroriste (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=l2XUbRDfvYY
youtube.com/watch?v=XB4FaFLfCM0
youtube.com/watch?v=G4LeBzdXCHU

In reply to by pohorskisvizec (nepreverjen)

Starejše novice