Fotografija je simbolična.
NPU v sodelovanju s hrvaškimi kolegi izvaja hišne preiskave na območju Ljubljane, Kopra in Maribora ter na Hrvaškem zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja.

O hišnih preiskavah, ki jih izvaja slovenska policija v sodelovanju s hrvaškim uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (USKOK), je poročal portal Siol, preiskave so za časnik Večer potrdili na Nacionalnem preiskovalnem uradu.

»Nacionalni preiskovalni urad v sodelovanju s hrvaškim varnostnim organom USKOK izvaja preiskave stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju Ljubljane, Maribora in Kopra in na Hrvaškem zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in več kaznivih dejanj pranja denarja,« so za Večer potrdili na policiji.

Osumljenih pet Slovencev in en Hrvat, ki naj bi pridobili 1,6 milijona evrov

Obravnavana kazniva dejanja se nanašajo na plačevanje ponarejenih računov slovenskih gospodarskih družb tuji »off shore« družbi, ustanovljeni v Veliki Britaniji.

»S kaznivimi dejanji so si storilci pridobili okoli 1,6 milijona evrov premoženjske koristi,« so povedali na policiji.

Kaznivih dejanj je osumljenih šest oseb, od tega pet slovenskih državljanov in en hrvaški državljan. Nobena oseba ni bila pridržana. Trenutno v Sloveniji potekajo še tri preiskave stanovanjskih in poslovnih naslovov, pet jih je že zaključenih, prav tako pa potekajo še tri preiskave na Hrvaškem. Predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo, poroča Večer. 

Mamić in kolegi naj bi Dinamo oškodovali za 20 milijonov evrov

Po neuradnih podatkih so preiskave povezane z ugotovitvami iz preiskav hrvaških organov odkrivanja in pregona proti Zdravku Mamiću, nekdanjemu predsedniku zagrebškega Dinama in nogometnemu menedžerju. Zoper Mamića je sicer na Hrvaškem zaradi domnevno spornih poslov že vložena obtožnica, ki pa še ni pravnomočna. Očitno pa policija preiskavo zoper njega še nadaljuje, povzema STA.

V poslih, zaradi katerih so hrvaški tožilci že spisali obtožnico, naj bi bili poleg Mamića še njegov brat Zoran Mamić, sin Mario Mamić, nekdanji funkcionarja Dinama Damir Vrbanović, nogometni menedžer Nikky Vuksan in podjetnika Igor Krota ter Sandro Stipančić. 

S fiktivnimi posli naj bi bili Nogometni klub Dinamo oškodovali za 20 milijonov evrov, ki bi jih moral klub dobiti ob prestopih nogometašev. 

Z današnjimi preiskavami v Sloveniji naj bi bil povezan umaški podjetnik Sandro Stipančić. Nekatera njegova podjetja naj bi namreč po sumih policistov sodelovala pri pranju denarja. Preko fiktivnih poslov naj bi se denar nakazoval na slamnata podjetja, nato pa dvigoval v gotovini.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice