Na sodišču se nadaljuje pravda nekdanjega pacienta D. R., ki toži zdravstveni dom zaradi nepravilnega zdravljenja aken z zdravilom Roaccutane in zahteva plačilo rente v višini 1000 evrov mesečno in 600 tisočakov odškodnine.

Kot priči sta bila te dni zaslišana D. R. in njegov takratni dermatolog Mišo Radišić, ki je zaposlen v Dermatološki ambulanti Zdravstvenega doma Murska Sobota.  

Pred sodnico Marjetico Škerget Logar je prvi stopil nekdanji pacient Zdravstvenega doma Murska Sobota D. R., da bi pojasnil potek dogodkov. Tožnik je 26-letni elektrikar, ki se je sprva zaradi prehlada napotil k svoji osebni zdravnici Boženi Borjan.

Ta je ugotovila obstoj aken in ga napotila v dermatološko ambulanto v Mursko Soboto, kjer naj bi ga malomarno zdravil tamkajšnji specialist.

Radišić naj bi mu sprva predpisoval puder, nato pa še zdravilo Roaccutane, ki naj bi trajno poškodovalo njegovo zdravje, mu onemogočilo zmožnost za delo in ga dejansko prikrajšalo za normalno življenje. Gre za zdravilo, ki se uporablja sicer kot zadnja možnost zdravljenja aken, preden so preizkušeni vsi drugi načini. 

Se Radišić ni zmenil za stranske učinke?

Odgovornost pri tem pa naj bi bila prav pri dermatologu, ki je zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota, saj naj bi mu predpisoval sporno zdravilo predolgo, v prevelikih odmerkih in se obenem ni zmenil na opozorila pacienta o hudih stranskih učinkih, še več, pacienta naj bi zaradi njegovega pritoževanja celo nadrl, je povedal D. R. v svojem zaslišanju.

Odvetnik tožnika Dejan Rituper je kot dokaz o slabem delu Radišića predlagal celo komentarje bralcev Sobotainfo, ki so zapisali izkušnje z omenjenim zdravnikom pod enim izmed naših prispevkov.

Tako je D. R. pred sodnico prebral stranke učinke, ki jih je imel zaradi zdravila Roaccutane, od glavobolov, vrtoglavice, motnje vida, do suhih ust, mišične oslabelosti in krčih v prebavilih. Prve težave naj bi se začele pojavljati v petem mesecu jemanja zdravila, Roaccutane pa je jemal eno leto in en mesec, med letoma 2008 in 2009.

Zdravljenje z zdravilom naj bi sicer potekalo od 16 do 24 tednov, pred morebitnim ponovnim zdravljenjem pa je potrebno narediti najmanj 8-tedenski presledek. Radišić naj bi mu predpisoval v začetku manjšo dozo 20 miligramov dopoldan in 10 miligramov zvečer, nato pa vse večje doze in na koncu naj bi jemal dvakrat dnevno po 30 miligramov zdravila Roaccutane.

Na koncu je pristal v bolnišnici, saj je imel krvni tlak nad 200, ob tem pa naj bi zaradi stalne žeje spil tudi do 10 litrov vode na dan. Zdravilo je nato prenehal jemati, ampak simptomi so ostali, ravno tako je bilo zdravljenje povišanega krvnega tlaka neuspešno. 

D. R., ki je bil sicer obetavni športnik, zaradi zdravljenja ni zmogel dokončati dveh dodatnih let srednješolskega izobraževanje in je ostal s triletno šolo, poleg tega pa nikoli ni bil zaposlen. Pred leti ni prestal zdravniškega pregleda za zaposlitev v podjetju Elektro Maribor, je pa pozneje še dobil odločbo Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje o nezaposljivosti. 

Pričanje zdravnika v nasprotju s pacientovim

Po zaslišanju tožnika D. R. je pred sodnico stopil še Mišo Radišić. Povedal je, da se zadeve ne spomni točno, saj je že dolgo od tega in je zato moral pogledati v zdravstveni karton. Tožniku naj bi tako sprva predpisoval lokalno terapijo, nato antibiotike in šele zatem Roaccutane.

Radišić pravi, da mu je predpisoval manjšo dozo le 20 miligramov na dan, nato pa je to dozo, v skladu s potekom zdravljenja, povečal na 30 miligramov na dan. Predpisane doze naj bi bile celo manjše od priporočenih. 

D. R. naj bi na pregledu pri njem bil šestkrat in se nikdar ni pritoževal glede morebitnih stranskih učinkov. Poleg tega naj ga ne bi bilo na pregled v maju 2008 in je nato prišel v juliju 2008, ko sta terapijo prekinila in jo nadaljevala šele v septembru.

Ta navedba je sprožila nekaj polemik, saj je Rituper izpostavil obvestilo zdravniku, kjer je Radišić zdravilo predpisal v juliju. Slednji je to potrdil, ampak da je to v kartonu nato preklical in se izdaja zdravila ni zgodila.

Zdravnik je še dejal, da predpisuje Roaccutane že 25 let in nikoli ni bilo nobenih težav, jemali naj bi ga tudi športniki, pri tem pa je izpostavil Petra Prevca. 

Na epilog bomo čakali še dolgo

Glede na nasprotujoče izjave zaslišanih prič, tožnika D. R. in njegovega nekdanjega zdravnika Miša Radišića, je Rituper predlagal poizvedbo pri Pomurskih lekarnah glede nabave zdravila in izvedensko mnenje Komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete v Ljubljani. Za ekonomičnost postopka je predlagal še vmesno sodbo, da se ugotovi utemeljenost tožbenega zahtevka.

Odvetnica, ki zastopa Zdravstveni dom Murska Sobota, je predlagala pridobitev zdravstvenega kartona D. R., dokumentacijo z zdravniškega pregleda, ki ga tožnik ni prestal in dokumentacijo Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, ki se nanaša na odločbo o nezaposljivosti tožnika. Poleg tega je ponovno odprla še vprašanje zastaranja zahtevka.

Z dokaznimi predlogi so se oboji strinjali, zato je sodnica sklenila, da je prvi narok za glavno obravnavno s tem končan. 

Nadaljevanje pravde je zaradi poizvedb in pridobitve izvedenskih mnenj preloženo za nedoločen čas. Zelo verjetno je, da se bo glavna obravnava zgodila šele po sodnih počitnicah, ki trajajo med julijem in avgustom. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice