Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes začelo ponovljeno sojenje štirim fantom, ki so obtoženi, da so na tretji mariborski vstaji decembra 2012 metali granitne kocke v policiste.

Vse strani so na današnjem začetku ponovljenega sojenja vztrajale pri navedbah iz prvotnega sojenja, tako se je glavna obravnava danes tudi že končala, sodba pa bo izrečena v petek.

Spomnimo, da je za Alena Đudarića in Andreja Horvata okrožno sodišče januarja lani izreklo zavrnilno sodbo, Nejc Ules in Luka Rauter pa sta bila obsojena na pogojno kazen dveh mesecev zapora, a sodba ni postala pravnomočna, saj jo je višje sodišče zaradi kršitev določb kazenskega postopka razveljavilo.

Policisti psihično prizadeti zaradi metanja granitnih kock

Sodni senat je v enaki sestavi kot na prvotnem sojenju, glavno besedo ima ponovno sodnica Danila Dobčnik Šošterič, poroča STA. Niti zagovorniki obtoženih niti tožilstvo niso predlagali dodatnih prič, zato se bodo pri sodbi upoštevali dokazno gradivo in pričanja iz prvotnega postopka. Okrožni državni tožilec Tilen Ivič se je odločil le za manjšo spremembo obtožnice, s katero je vanjo dodal, da so obtoženi z metanjem granitnih kock, ki so sicer res zadele le policijsko zaščitno opremo, "pri policistih povzročil občutek ogroženosti in strahu". Kot je dejal, želi s tem zgolj konkretizirati dosedanje obtožbe, da se vidi, da so bili policisti ob tem psihično prizadeti.

Odvetnika Matej Nečemer in Maja Vogrin sta spremembi nasprotovala, saj menita, da s takšnim dodatkom ne gre zgolj za razjasnitev okoliščin kaznivega dejanja, ampak za dejansko spremembo pravnomočne obtožnice. Sodnica je privolila, da se obrambi da dodaten čas za preučitev spremembe, a je ta po posvetu med odvetniki in njihovimi varovanci na hodniku to ponudbo odklonila in privolila v nadaljevanje postopka.

Tožilstvo zapor, obramba oprostilno sodbo

V zaključnih besedah je tožilec med drugim izpostavil, da tudi sklep višjega sodišča potrjuje, da dejanja, ki jih tožilstvo očita četverici, presegajo raven prekrška in da je torej upravičeno, da se jih bremeni kaznivega dejanja. To je po njegovem prepričanju dokazano s predloženim gradivom, zato je sodišču predlagal, da obtožene obsodi na pogojno kazen osem mesecev zapora s preizkusno dobo petih let. Takšno kazen je po navedbah STA predlagal že v prvotnem postopku.

Obramba je ponovno terjala oprostilno sodbo, saj so obtoženi po njihovih trditvah le mirno spremljali proteste. Odvetnik Viktor Osim je ponovil, da je bila vidljivost v času protesta zelo slaba, zato policisti ne morejo upravičeno trditi, da je njegov varovanec Ules imel v roki granitno kocko. Po besedah odvetnika se je namreč sklonil le zato, da bi pobral telefon, ki mu je padel na tla.

Za obtožene so obremenilna le pričanja policistov, ki naj bi bila "nekonsistentna in nasprotujoča".

Obtoženi, ki že od vsega začetka zanikajo krivdo, danes pred sodiščem niso imeli več kaj za dodati.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice