Sodišče je obsodilo zobozdravnico s severovzhoda države, ki je zavrnila moškega zaradi virusa hiv, poroča Večer. Nedopustna diskriminacija je zobozdravnico stala 2.700 evrov.

Sodišče je prvič v Sloveniji obsodilo zdravstvenega delavca, ki je diskriminiral posamzenika zaradi virusa hiv. Marca 2016 je moški zaradi bolečin v zobeh obiskal zobozdravnico koncesionarko, ki ima ambulanto v zdravstvenem domu v manjšem kraju na severovzhodu države, piše današnji Večer.

Moški je po poročanju mariborskega časnika zobozdravnici povedal, da se zdravi zaradi okužbe s hivom. Zobozdravnica ga je napotila na slikanje zob, ko se je čez teden dni vrnil k njej, pa mu je povedala, naj se obrne na drugega zobozdravnika. Ker ga je zavrnitev prizadela, se je obrnil na zastopnico pacientovih pravic.

Zobozdravnica morala plačati 2700 evrov odškodnine

Zakonodaja takšne zavrnitve ne dovoljuje, a je moški pri institucijah v zdravstvu naletel na gluha ušesa. Kot še piše Večer, se je odločil za tožbo zobozdravnice zaradi diskriminacije. Tožbo je moški dobil že na prvi stopnji, nato pa še na drugi, zobozdravnica pa je morala plačati 2700 evrov odškodnine.

Zobozdravnica je v zagovoru zatrjevala, da moškega ni zavrnila zaradi okužbe, ampak ker ni imela možnosti pravočasno in ustrezno sterilizirati medicinske opreme, še navaja časnik. Zdravniška zbornica se na pritožbe zoper zdravnico ni odzivala, saj pri njej v rednih nadzorih ni odkrila nikakršnih odstopanj od strokovne doktrine, še piše današnji Večer.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice