Foto: Marko Katan
V soboto in nedeljo, 6. in 7. aprila, je v Domu kulture Lenart potekal dogodek Pobeg v zgodovino čarovništva, s podnaslovom Agata.

Umetniška stvaritev je legenda o Agati iz Štraleka, njeni nesrečni ljubezni, hrastovški rodbini Herberstein, čarovništvu ter o boju med dobrim in zlim.

Vrhunsko gledališko predstavo so igralci z briljantno odigranimi vlogami, izpiljenimi do zadnje podrobnosti, ustvarili pravo »grajsko« vzdušje. Obiskovalci so se v hipu znašli v 16. stoletju.

Predstava ima veliko izpovedno moč, simboliko in je preplet groze, romantike in poetike. Boj med ljubeznijo in sovraštvom, hudobijo in dobroto, čarovništvo, ki je simbol zla. To so večne teme, ki spremljajo človeka skozi vso zgodovino. Prestava o preteklosti nas nagovarja in se nas dotakne tudi danes.

Klasična dramska uprizoritev, ki pritegne gledalca, ga drži v napetosti,  dobro izbrana glasba in odlično oblikovana luč, dajeta predstavi poseben čar in draž.

Režija je delo Viktorja Hrvatina Megliča, ki je z izjemnim občutkom in znanjem vodil in motiviral igralce ter skupaj z ekipo ustvaril umetniški dogodek, ki bo v Lenartu in širši okolici gotovo ostal nepozaben. Mojstrska uprizoritev je plod večmesečnega dela ljubiteljskih ustvarjalcev Kulturnega društva Delavec Lenart, igralcev, domače kostumografke in scenografke Nine Šulin, ki je oblikovala sceno, ki  na odru lenarškega kulturnega doma ustvari vtis hrastovških grajskih soban. Bogate kostume so po Ninini zasnovi in predlogah sešile lokalne šivilje. Miroslav Mauko je pripravil dramatizacijo na osnovi Ilaunigovega romana Črni križ pri Hrastovcu in dela Skaljena ljubezen Agate in Friderika, avtorice Berte Čobal Javornik.

V estetski uprizoritvi so se zvrstili prizori ganljivosti, ljubezni med Agato in Friderikom, in srhljivosti, prizori sojenja čarovnici in umiranja glavnih junakov.

Svoje vloge so igralci izvrstno odigrali

Lara Zorec v vlogi Agate, Aleksander Satler kot Friderik Herberstein,  Katja Koroša kot grofica Margareta Herberstein, Miroslav Mauko kot Trenak. To so osrednji liki, ki so ‘steber’ predstave, čeprav je vsak igralec z odlično igro prispeval svoj delček v celoten mozaik predstave. Za luč je poskrbel Miljenko Knezoci, za ton pa Tin Matuš.

V dveh dneh si je uprizoritev ogledalo več kot 600 gledalcev.  Predstava traja več kot dve uri, brez odmora, igralci so bili deležni aplavzov med predstavo, na koncu so sledile stoječe ovacije in vzkliki navdušenja. Velik poklon celotni ekipi in ustvarjalcem predstave.

Ponovitev predstave bo 18. in 19. maja v Domu kulture Lenart.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice