Vir: SNG Maribor
Borštnikovo srečanje bo letos potekalo med 14. in 27. junijem, vodstvo festivala pa je vztrajalo pri odločitvi, da bo izvedeno v živo, pred občinstvom, ne glede na to, da so se mnogi evropski festivali odločili za hibridne, digitalne in spletne izvedbe.

56. Festival Borštnikovo srečanje prinaša kakovosten in raznolik gledališki program in je pomemben za promocijo in uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj in vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, pa tudi za mednarodno promocijo slovenskega gledališča in razvoj strokovne refleksije.

Osrednji del festivala predstavlja nerealiziran tekmovalni program iz leta 2020, v katerem se bo zvrstilo osem predstav po izboru Roka Bozovičarja, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 uprizoritev, na katere je tokrat lahko pogledal tudi s časovne distance.

Festival kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa Sidija Larbija Cherkaouija, katere gledališka predstava Nomad bo pospremila slavnostno odprtje festivala v petek, 18. junija, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

»Mislim, da prinaša neko svetovljanskost« 

O vsem, kar letos v mesto prinaša Festival Borštnikovo srečanje smo govorili z umetniškim direktorjem festivala Alešem Novakom.

»Zame je to temeljnega pomena, ker na neki način osmišlja moje bivanje tukaj. Kakovost življenja v nekem kraju, v nekem mestu, v nekem okolju je zame vedno v pomembni meri povezana s tem, kakšne kulturne, umetniške vsebine ponuja, kako razvito je kulturno življenje tega kraja. To je tudi ena od temeljnih stvari, ki me zanima, kadarkoli obiščem tuja mesta. V tem smislu je zame Festival Borštnikovo srečanje izjemno pomemben za Maribor, mislim, da prinaša neko svetovljanskost, da dviguje kakovost bivanja tukaj, da omogoča vpogled v resnično presežke gledališke in tudi širše kulturne ustvarjalnosti, kar je pomembno za oblikovanje identitete vsakega mesta, našega pa se mi zdi, da še prav posebej,« je med drugim Novak dejal v pogovoru.  

»Ne znam si predstavljati Maribora brez Festivala Borštnikovo srečanja. Je konstitutivni del identitete našega mesta in s tem tudi izjemno pomemben,« je še pristavil.

Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana je Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji.

Od leta 2004 je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haramisti Ali … (nepreverjen)

Be gre za svetovljanstvo vs. svetovljanskost ampak prepovedi Islama ... Haram vs. halal. Kako bodo odreagirali Katoliki, Vatikan, ...
zurnal24si/zdravje/sem-s-teboj/znaki-izgorevanja-pri-otrocih-in-mladostnikih-368131
svet24si/clanek/zabava/estrada/60c3461d89f9f/zeliva-mu-pokazati-da-zivljenje-ni-potica
youtube.com/watch?v=ZXs-b83cHx4

Zikollino (nepreverjen)

Če bi ti kaj misli, bi vedel ... preživi s svojim znanjem, "rokami" in ne da si dosmrtno prisesan na državne zize ... če preživiš (da ne umreš od lakote), ti kupim curo za dve uri ...

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

sem bila lani na borštnikovem srečanju
pa borštnika ni bilo
kurc pa taka organizacija
letos ne pridem sploh

Starejše novice