Alja Predan zapušča mesto umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje, ki ga je zasedala od leta 2009.

Dramaturginja, prevajalka in teatrologinja Alja Predan odhaja z mesta umetniške direktorice Festivala Borštnikovo srečanje. Za ta korak se je odločila iz osebnih razlogov, verjame pa, da je svoje delo opravljala vestno, predano in pošteno. Predanova, ki je FBS vodila od leta 2009, bo svojo funkcijo opravljala do konca aprila, mandat pa bi ji sicer potekel septembra 2018. Letošnji festival je sicer že v polnih pripravah.

Na svoje delo je ponosna

Kot je še povedala, bo ob koncu svojega dela v zadnjih osmih letih nanj ponosna: "Ne samo, da smo v Mariboru lahko videli predstave Heinerja Goebbelsa, Iva van Hoveja, Herberta Fritscha, Oskarasa Koršunovasa, Martina Kušeja in še marsikoga od trenutno najodličnejših evropskih gledaliških ustvarjalcev, tudi številnim slovenskim gledališčem smo odprli vrata v svet, kar razumem tudi kot eno od poslanstev takega festivala."

Pod njenim vodstvom Festival postal samostojna enota

Predanova je kot umetniška direktorica v Maribor prišla leta 2009 in že v prvem letu izjemno prispevala k ureditvi pravnega statusa Festivala kot samostojne organizacijske enote SNG Maribor, za kar je leto kasneje prejela tudi Priznanje Sveta SNG Maribor. V svojih dveh mandatih je festival dodobra prevetrila, ga odprla v mednarodni prostor in pozicionirala kot blagovno znamko mesta. Obogatila je spremljevalni program - več programskih sekcij, razprav in dejavnosti. Uvedla je slovenski "showcase", izbrane predstave, namenjene tujim strokovnjakom, ter mednarodni sklop Mostovi, v katerem gostujejo predstave iz tujine. Zasnovala je tudi programski sklop Fokus, znotraj katerega Festival vsako leto predstavi dramatiko in gledališče izbrane države ter izdajo publikacijo v zbirki Sodobna evropska drama. 

Nenadoma so se odnosi spremenili

»V preteklem letu je bilo veliko nepredvidljivih situacij, nenadoma so se odnosi spremenili iz meni popolnoma neznanih razlogov, stvari so se nepredvidljivo zaostrile. Lani je tik pred začetkom festivala zaokrožilo pismo z zahtevo po mojem odstopu, zgodil se je tudi tihi bojkot domačega gledališča, ki je med festivalom odšlo na dve gostovanji v tujino, nas pa pustilo z osiromašenimi resursi in brez domačih igralcev, ki so bili dotlej zmerom ljubeznivi gostitelji kolegov iz drugih gledališč,« pove Predanova. 

Pred časom je dobila tudi pobudo po skupnem (gledališče, občina, festival) obeleževanju smrti Tomaža Pandurja v letošnjem letu in se z njo takoj strinjala, saj je to napovedala že ob lanskem zaključku, a se je izkazalo, da to ni v določenih interesih. 

Letos na Festivalu finski fokus

Letošnji festival, 52. po vrsti, se bo zgodil med 20. in 29. oktobrom in je že v polnih pripravah. Celostna podoba je narejena, datumi potrjeni. Marca sodelujejo na Kulturnem bazarju. »Za letos snujem finski fokus. Knjiga Sodobna finska drama je tik pred tiskom, povabila sem že tri mednarodne predstave, Društvo gledaliških kritikov in teatrologov na mojo pobudo pripravlja mednarodni strokovni simpozij o opusu Tomaža Pandurja, v pripravi je nova e-razstava, kjer bomo predstavili Dareta Valiča, lanskoletnega dobitnika Borštnikovega prstana, in lanskoletno zmagovalno uprizoritev Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk. Glede določenih stvari pa se bom še posvetovala s strokovno skupino,« zaključi Predanova.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice