Zadovoljna ekipa po premieri (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)
Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor se je odpravil na gostovanje v Rusijo, kjer bo na 17. festivalu Dance Open v Sankt Peterburgu v nedeljo, 15. aprila 2018, v znamenitem Aleksandrinskem gledališču uprizoril baletni večer sodobnih baletov.

Festival Dance Open poteka od 6. do 17. aprila. Kot so v predstavitvi zapisali organizatorji festivala, sestavljajo njegov program sodobne koreografske pravljice Hansa van Manena, Jean-Christopha Maillota, Alexandra Ekmana, Edwarda Cluga, Johana Ingerja, Krzysztofa Pastorja, Alexeija Ratmanskega, Davida Dawsona, Christopherja Wheeldona, Sergeya Vikhareva, Jeroena Verbruggna in Joseja Antonia Ruiza. Ob mojstrih sodobnega baleta pa slavijo tudi 200-letnico rojstva legendarnega Mariusa Petipaja.

Mariborski Balet se 15. aprila predstavlja z večerom sodobnih baletov. V njem koreograf Alexander Ekman v Left Right Left Right ostaja zvest svoji ironični in sarkastični muzi, ki skozi koreografijo in na tekaških stezah prikazuje realni 'time management' na robu absurda. Johan Inger postavlja svoje plesalce v Walking Mad na vertikalen prostor dolge lesne ograje, izven območja zakonov gravitacije, gledalce pa popelje iz njihovega območja ugodja, saj jih prisili, da presežejo svoje strahove, stereotipe in navade.

Umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug pa v Hill Harper’s Dream ponuja surrealistično pravljico z vsemi atributi vpogleda: svetle podobe, zbadajoča čustva in globoka razkritja. Dekleta v špicah na smučeh v objemu snežne meglice.

Yuya Omaki in Asami Nakashima v Walking Mad (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)
Edward Clug med vajo za Hill Harper’s Dream (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)

Ker je ples ena izmed najhitreje razvijajočih in dinamičnih umetnosti, kjer se znanje prenaša iz učitelja na učenca, na festivalu posvečajo posebno pozornost izobraževanju mladih generacij plesalcev. Svoj master-class bo 14. aprila izvedel tudi Edward Clug.

: Edward Clug s prvakom Mariinskega baleta Denisom Matvienkom in njegovo ženo, balerino Anastazijo Matvienko (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)
Skupinska fotografija pred Aleksandrinskim gledališčem (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)

Festival Dance Open tradicionalno poteka v znamenitem Aleksandrinskem gledališču. Njegova bogata zgodovina sega v čas carice Elizabete, ki je 30. avgusta 1756 z dekretom naročila ustanovitev prvega profesionalnega gledališkega ansambla. Čeprav je bilo gledališče dom dramskega gledališča, so na njegovem odru velikokrat nastopale zvezde opera in baleta. Za vse umetnike je nastop na teh odrskih deskah velika čast. 

Danilo Rošker, direktor SNG MB, Edward Clug, umetniški direktor mariborskega baleta, Alan Kavčič, vodja PR službe SNG MB (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)

Veličastna osrednja zgradba gledališča z razkošnimi interjerji v klasičnem ruskem stilu izhaja iz leta 1832 in je mojstrovina svetovne gledališke arhitekture, ki jo je zasnoval arhitekt Carlo Rossi v čast carici Aleksandri Feodorovni. Danes je dom multikulturnim programom, kjer repertoar sestavljajo dramsko gledališče in druge sodobne upodabljajoče umetnosti, od avgusta 2014 pa se ponašajo z uradnim nazivom narodni zaklad.

Znamenito Aleksandrinsko gledališče (Foto: Marta Tiberiu / SNG Maribor)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice