Začela se je predprodaja vstopnic in abonmajev za 52. Festival Borštnikovo srečanje, ki v Maribor od 20. do 29. oktobra prinaša gledališče in še veliko več.

Najboljše predstave minule gledališke sezone, mednarodne uprizoritve, produkcije študentov AGRFT, filmski večeri, strokovna srečanja, pogovori, pa tudi razstave, bralne uprizoritve in Borštnikov žur. Razigrano, povezano in na več lokacij po mestu bo 52. Festival Borštnikovo srečanje od 20. do 29. oktobra vabil v gledališke dvorane domače in tuje obiskovalce. Za slednje v sodelovanjem z Zavodom za turizem Maribor - Pohorje pripravljajo tudi voden ogled mariborskega mestnega jedra. 

Festival bo 20. oktobra ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka odprla velika razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage à Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theatres v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje. Panoji bodo na ogled vseh deset dni Borštnikovega, v parku pa se bodo tako spomnili največjih odrskih del lani preminulega gledališkega režiserja Tomaža Pandurja.

Ob 20. uri bo sledila otvoritvena predstava Oliverja Frljiča Naše nasilje in vaše nasilje v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča s koproducenti, ki se ukvarja s »(post)begunsko krizo« in je predvsem v tujini doživela velik odmev. 

Letos bo v tekmovalnem programu, ki ga je izbrala selektorica Petra Vidali, mogoče videti enajst uprizoritev, saj sicer izbrana dvanajsta uprizoritev Svetovalec. Katalog burlesknih dialogov v dogovoru z Mestnim gledališčem ljubljanskim in režiserko Nino Rajič Kranjac zaradi smrti glavnega igralca odpade. Namesto tega v ponedeljek, 23. oktobra ob 22. uri pripravljajo dogodek Svetovalec. O predstavi, ki je ostala brez igralca. 

S tremi predstavami je sicer v tekmovalnem programu zastopana Drama SNG Maribor, po dve prihajata iz Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drame Ljubljana, z eno pa gostujejo Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni, ki bo predstavo Nemoč zaradi specifičnosti/omejenosti prostora - dogajala se bo v stanovanju - odigral v štirih terminih. 

Pester je tudi spremljevalni program, ki prinaša drugačne uprizoritvene žanre. »Od koncerta za inštrumete in telo igralke preko dokumentarnega koncertnega performansa, uprizoritve z alpinistično poetiko in plezalno tehniko do obreda kulturne verske skupnosti,« pravi Petra Vidali, ki je letos v celoti izbrala tudi ta del programa. 

Nakup vstopnic?

Predprodaja vstopnic se je že začela, trajala pa bo vse do 2. oktobra. V tem času bodo vstopnice za vse predstave cenejše za dve evra, organizatorji pa ponujajo tudi Borštnikov izbirni abonma. 

Celoten urnik dogajanja na 52. Festivalu Borštnikovo srečanje je dostopen na tej povezavi

Foto: Mediaspeed

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice