Festival Borštnikovo srečanje je osrednji slovenski gledališki festival, ki več kot pol stoletja bogati slovenski gledališki in kulturni prostor, ki poteka v drugi polovici oktobra v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru.

Letošnja 55. izdaja festivala Borštnikovo srečanje bo letos potekala od 12. do 25. oktobra, tudi tokrat kot do sedaj, v Slovenskem narodnem gledališču v Mariboru. 

Temeljno poslanstvo festivala je izbrati in predstaviti najkakovostnejše dosežke slovenske gledališke sezone, nagrajevati gledališke ustvarjalce in njihove ustvarjalne dosežke, promovirati in popularizirati gledališko ustvarjalnost pri vseh starostnih skupinah občinstva, doma in v tujini.

Festival spodbuja kakovost in profesionalno raven slovenske gledališke ustvarjalnosti, omogoča pretok informacij in izmenjave predstav, predstavlja tujo gledališko ustvarjalnost ter spodbuja raznolikost in hkrati povezanost gledališkega prostora in izraza. 

Festival podeljuje nagrade za dosežke na več področjih gledališke ustvarjalnosti, najuglednejša med njimi pa je Borštnikov prstan, nagrada za izjemen igralski opus. Borštnikovo srečanje je tako že od nekdaj osrednji praznik slovenskih gledaliških ustvarjalcev. 

Povezovanje tujega in slovenskega gledališkega prostora

Kljub negotovim okoliščinam je tudi letošnja festivalska edicija zasnovana kot osrednja slovenska gledališka manifestacija, praznik in promotor gledališke ustvarjalnosti ter mednarodna platforma, ki spodbuja izmenjavo med slovenskim in evropskim gledališkim prostorom.

Med tujimi predstavami, ki bodo jeseni gostovale v Mariboru, je tudi nekaj zelo uveljavljenih dosežkov, denimo predstava Soul Chain koreografinje Sharon Eyal v produkciji tanzmainz ter Pločevinasti boben v režiji Oliverja Reesa, umetniškega direktorja Berliner Ensembla, v produkciji iste hiše.

Festival krepi tudi vključenost študentov, uvodna programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče sta prav tako zasnovana mednarodno in ponujata odlične gledališke predstave ter bogat spremljevalni program.

V Mariboru si boste lahko tekom festivala na različnih prizoriščih med drugim ogledali predstavo Ljudožerci Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, sodobno dramo avtorice Simone Semenič z naslovom to jabolko, zlato, dramo Daneta Zajca z naslovom Grmače in mnogo drugih.

Več o programu pa lahko najdete na spletni strani festivala.

Postanite del festivalskega dogajanja

Ker priprava in izvedba festivala ponuja številne priložnosti za pridobivanje izkušenj in novih znanj, spoznavanje novih vsebin in ljudi, s tem pa tudi razvoj osebnih kompetenc, pa organizatorji tudi letos k sodelovanju vabijo različne posameznice in posameznike, ki bi radi dobili vpogled v skrivnosti zaodrja ter priprav in izvedbe samega festivala.

Pogoj za sodelovanje je starost 18 let na dan prijave ter sodelovanje pri vsaj šestih aktivnostih festivala, kjer pa se ta številka do usposabljanja spremeni, saj je odvisna od števila vključenih prostovoljcev.

Pri tem pa organizatorji ponujajo zavarovanje v času opravljanja prostovoljskega dela, potrdilo o opravljenem prostovoljskem delu, ki ga lahko uporabite kot referenco, mentorsko podporo in pomoč, povrnjene potne stroške in stroške za prehrano in kar je najboljše, brezplačen ogled gledaliških predstav v okviru festivalskega programa.

Prijave se zbirajo do srede, 7. oktobra 2020, več o prostovoljstvu na Borštnikovem srečanju pa lahko preberete na njihovi spletni strani.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
baba od župana (nepreverjen)

med umetniki ki so po večini pedri je corone na tone
in Tone p pazi se korono
da te ne pohapsa

Starejše novice