Danes je 35. obletnica ultimativnega nastopa nadvse uspešne skupine Queen.

13. julija pred 35 leti so Queen na londonskem stadionu Wembley odigrali 20-minutni nastop, ki danes velja za enega najboljših glasbenih nastopov (če ne najboljši) vseh časov.

S skrbno naštudiranim izborom hitov na dobrodelnem koncertu Live Aid, so jih skompresirali v za vse nastopajoče enak časovni okvir in v hipu osupnili miljardno gledalcev po vsem svetu.

Posnetek ste videli, podoba Freddieja Mercuryja v svetlih kavbojkah in beli majčki brez rokavov je verjetno ena prvih asociacij, ki se jih spomnite ob omembi imena, s pripravami in samim nastopom sklene zgodba megapopularnega filma Bohemian Rhapsody.

Live Aid sta bila megakoncerta v Londonu in Washingtonu, ki ju je kot del skoraj dvoletne kampanje za pomoč sestradanim v Afriki pripravil Bob Geldof, nekdanji pevec irskih Boomtown Rats in občasno filmski igralec.

Po presenetljivem uspehu dobrodelne skladbe Do They Know It's Christmas? izdane v božičnem času, je zasnoval televizijski megadogodek, ki bi pomagal obrniti pozornost zahodnega sveta na tragične dogodke v Afriki.

Za sodelovanje mu je uspelo zasnubiti največja imena na sceni: od Paula McCartneya, Davida Bowieja, Dire Straits, Madonna, U2, Eric Clapton, Duran Duran, Sting, za priložnost so se znova zbrali celo Black Sabbath v izvirni postavi in mogočni Led Zeppelin, ter mnogi drugi, med katerimi se je Geldof osredotočil na britanski četverec Queen, ki so dva meseca prej končali svetovno turnejo in se odpravili na počitnice.

Po nekaj telefonskih klicih in moledovanjih jih je na koncu prepričal v sodelovanje. Kar so naredili v slabih enaindvajsetih minutah 13. julija 1985, danes velja za ultimativni koncertni nastop.

Zakaj so Queen delovali toliko bolj profesionalno? Skupina se je za kratki nastop temeljito pripravila z dvotedenskim vajami, da bi strnili čim več hitov v dani časovni okvir. Na stene so celo obesili velike ure, da so imeli pregled nad danim časovnim okvirjem.

Ravno tukaj tiči eden glavnih razlogov, zakaj je 13. julija njihov nastop tako izstopal: ostali izvajalci so svojo minutažo povečini zapolnili s tremi ali celo dvema skladbama, Queen pa so delovali kot skrbno zmiksan džuboks največjih hitov, s šestimi naslovi, od katerih sta le dva izvedli v celoti: Hammer to Fall ter Crazy Little Thing Called Love.

Sprva so se poigravali z idejo Another One Bites the Dust, največjim hitom na drugi strani Atlantika, a so predlog hitro umaknili, saj zaradi naslova ni sovpadal s konceptom dobrodelne note koncerta.

Freddie je bil nezaustavljiv mojster cermeoniala na odru, ki je suvereno obvladal 72.000 glavo množico na Wembleyu, bend je igral brez napake, zvočna slika je bila brezhibna in ostali glasbeniki so v primerjavi z njimi zveneli kot predskupine.

Celo pri zvoku so si dovolili nekaj goljufanja, njihov dolgoletni tonski mojster Trip Khalaf je naskrivaj privil glasnost preko dovoljene in bend je deloval še bolj mogočno od ostalih. Malo manj znano je, da sta se Freddie in kitarist Brian May čez nekaj ur znova pojavila na odru.

Tokrat z izvedbo akustične Is This the World We Created?, ki zveni kot da je spisana za Live Aid – a seveda ni.

Ostalo je zgodovina. Interes za skupino je eruptiral. V filmu Bohemian Rhapsody so zgodbo zapeljali tako, da Freddie tik pred Live Aidom ostalim razkrije svojo bolezen. Resnica je drugačna, zdaj motivirani bend je v jesen posnel nov singel One Vision (besedilo je navdihnjeno z Bobom Geldofom in celotnim projektom), spomladi 1986 pa je izšel album A Kind of Magic.

Sledila je največja turneja benda, ki jih je prvič zapeljala po evropskih stadionih in se končala 9. avgusta v angleškem Stevenagu, kjer jih je v parku Knewbowrth poslušalo 120.000 oboževalcev – ta zadnji nastop so dodali zaradi velikanskega povpraševanja, potem ko so še prej razprodali nekaj nastopov po Angliji.

Freddie je novico o svojem zdravju bendu razkril šele 1987 in v hipu je postalo jasno, da je Magic tour res bila zadnja turneja benda, ki se je pravzaprav »začela« 13. julija 1985 pred miljardo gledalcev in zaključila dobro leto pozneje pred rekordnih 120.000 obiskovalcev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice