Svetovni dan gledališča obeležujemo že od leta 1962.

Pobudo je dal Mednarodni gledališki inštitut, ustanovljen leta 1948 na predlog Unesca. Slovenski gledališčniki se bodo tako pridružili praznovanju z branjem mednarodne in slovenske poslanice pred predstavami. V četrtek si bo tako v SNG Maribor moč ogledati projekcijo celovečernega filma scenarista in režiserja Miroslava Mandića Igram, sem, ki osvetljuje igralski poklic oziroma identifikacijo igralca z likom.

Gledališče ohranja živ in neposreden stik med ljudmi

Slovensko poslanico je podpisala letošnja prejemnica nagrade Prešernovega sklada Maruša Majer, ki je prepričana, da igralci gledališke svetove ustvarjajo predvsem zaradi gledalcev: »Da se nam gledališče najbolj zgodi, ko sem jaz na odru skozi vse te zgodbe zelo jaz, hkrati pa pravzaprav tudi ti, ki me gledaš. Ko nama uspe, da se srečava v popolnem sedanjiku in si ta trenutek zares deliva, ko nama uspe, da se v njem pogledava na način, ki se mu zunaj teatra raje izogneva.«

Tudi Saša Pavček, predsednica Združenja dramskih umetnikov Slovenije, je izpostavila, da gledališče s svojo prvobitnostjo ohranja živ in neposreden stik med ljudmi, kar je v dobi elektronskih medijev izrednega pomembno, če ne celo zdravilno. »Človeški odnosi, ki jih stkejo ustvarjalci v skupnem snovanju predstave, so živa snov, živa so tudi sporočila, ki jih prenašajo na občinstvo. To je neprecenljiva energija, ki je ne more nadomestiti noben drug medij,« poroča o njenih besedah STA.

Svetovni dan gledališča bo zaznamovala podelitev nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) na odprtju Tedna slovenske drame (TSD) v Kranju. Nagrade so letos preimenovali po velikih umetniških osebnostih slovenskega gledališča: nagrado Polde Bibič za življenjsko delo prejeme kostumografka Marija Vidau, nagrado Marija Vera za življenjsko delo pa igralec SSG Trst Vladimir Jurc.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice