Letos bo Slovensko narodno gledališče v Mariboru obeležilo 100. obletnico delovanja, odkar se je tudi pričel čas poklicnega teatra, zato smo o sodobni mariborski kulturi in današnji identiteti mesta spregovorili z direktorjem Danilom Roškerjem.

Obiskali smo ga v čudoviti Stari dvorani, kjer smo spregovorili o pomenu narodnega gledališča in njegovi zgodovini.

»Veliko lahko pričakujemo ob tem jubileju. Leta 1919 se je na tem odru prvič spregovorila slovenska beseda – Jurčičev Tugomir v režiji takratnega upravnika in direktorja drame Hinka Nučiča. Pred tem je bilo to nemško gledališče, kajti zgradba obstaja že od 1852. In tudi letos, natanko 27. septembra, bomo uprizorili slovensko dramo Daneta Zajca Grmače v režiji mlade mariborske režiserke Nine Rajić z mariborskim ansamblom.«

»Zelo smo veseli, da smo mariborsko gledališče, da imamo tako odzivno in kritično publiko ter da smo dobro gledališče.«

In kaj pomeni nacionalni status, ki ga je leta 2003 prejel SNG? »Takrat je bila to rešitev, kajti ne vem, kako bi mesto samo upravljalo s tako velikim gledališčem. Je pa zagotovo dodana vrednost za mesto, saj imamo več kot 300 zaposlenih in dajemo kruh družinam vrhunskih umetnikov, in ne le slovenskih, saj prihajajo tudi iz tujine. Tako smo vedno bolj prepoznavni tudi po svetu,« je poudaril Rošker ter dodal, da upa in tudi apelira na županstvo, da bo vsaj pri 100-letnici sodelovalo z manjšim vložkom.

Kultura potrebuje več denarja

Ob tem dodaja, da meni, da imajo dovolj kvaliteten in raznolik program, da lahko kdorkoli najde kaj za svoj okus. »Je pa res, da je mariborska publika zelo kritična. In če stvari niso dobre, tudi jasno pove. In mi znamo tudi prisluhniti,« pojasni in razkrije, da letno beležijo okoli 100.000 obiskovalcev.

Mariborsko kulturo vidi v izredno dobro kondiciji. In kako bo SNG poskrbel, da ne bo pristal v rdečih številkah? »Kultura je vedno tista zadnja in vedno je ta proračun premajhen. In tako velikim institucijam, kot smo mi, je zelo težko. In kako skrbimo? Da delamo dobre predstave, da lahko prodamo karte doma in v tujini. A tudi to ni dovolj. Kultura potrebuje več denarja.«

Direktor je spregovoril tudi o trenutni identiteti Maribora, prihodnosti in nuji po spremembi. Dotaknili smo se tudi skrbi SNG-ja za kulturno izobrazbo mladih ter ustvarjanja nove generacije.

A kaj več v priloženem video intervjuju. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
NekdoKiBiRadNe… (nepreverjen)

Oi! Pred 14 dnevi sem bil po dolgem casu spet na slomskovem trgu. Po pravici povedano sem bil razocaran! Ker SNG izgleda, kot da je zapusceno! Asfalt razpokan, vse okrog polepljeno, hkrati pa je nekaj metrov stran univerza, katera pa ima lep in urejen dostop. Menim, da je mestna obcina premalo zainteresirana za kulturo, saj je narodno gledalisce vsekakor objekt, v katerega je potrebno vlagati. Seveda je potrebno vlagati tudi v druge objekte, vendar ne samo tja!

Starejše novice