V Radencih bo od 21. do 23. junija potekal že peti Družinski festival Mačje mesto. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka Mačka Murija.

Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov. V spomin na velikega literarnega ustvarjalca, je letos že drugič izveden tudi literarni natečaj. 

Festival je namenjen predvsem otrokom in družinam in je v zadnjih treh letih pridno pridobival na prepoznavnosti. Pretekla štiri leta je festival gostil več kot 190 nastopajočih. Vsako leto je festival pritegnil več ljudi, do zdaj ga je obiskalo nekaj več kot 5000 obiskovalcev. Tudi tokrat bo, tako kot lani trajal kar tri dni. Letos se bo v treh dneh na različnih prizoriščih zvrstilo 100 nastopajočih, organizatorji pripravljajo tudi bogat spremljevalni program, poskrbljeno pa bo tudi za kulinariko. 

Mačje mesto je lani obiskalo več kot 5000 obiskovalcev

Gledališke predstave, eksperimenti ...

Za otroke in mladostnike so dovolj dobre samo najboljše vsebine, zato so organizatorji pripravili izjemen program. Otroci bodo uživali v gledaliških predstavah,v delavnicah Hiše eksperimentov Maribor, priznanih literarnih ustvarjalcev, likovnikov in glasbenikov, kot so Boštjan Gorenc - Pižama, Zlatan Čordič – Raper Zlatko, Simon Škrlec in Hermina Matjašič.

Potekale bodo tudi Ustvarjalne delavnice v okviru projekta »Prehistory Adventure«, ki je podprt s strani Evropske unije in sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška 2014–2020. Potekale bodo delavnice na temo prazgodovinskih obrazov, s knjigami po prazgodovini. Nova znanja bodo nabirali tudi na prazgodovinski časovni delavnica in kiparski delavnici.

V okviru Mačjega mesta je tokrat že drugič potekal literarni tečaj Sanje so velika skleda. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem zadnje triade, mladi avtorji pa so lahko sodelovali z pesemskimi, proznimi ali dramskimi besedili. Prispevke je pregledala strokovna komisija v sestavi Dese Muck in Primoža Suhodolčana. Kot sta zapisala v strokovni oceni, njuna odločitev ni bila lahka in sta bila nad prispevki prijetno presenečena. Njune vtise in ugotovitve ob prebiranju prispevkov bosta delila na petkovi podelitvi nagrad na festivalu. 

Otroci bodo uživali v številnih dejavnostih.

Petkovo dogajanje se bo zaključilo z veliko svečano akademijo ob občinskem prazniku Občine Radenci.

Mačje mesto bo v soboto umetniško obarvano. Skozi cel dan bodo potekale ustvarjalne delavnice, med drugim se bodo otroci lahko udeležili tudi Mačjega žura, športnih aktivnostih. Družili se bodo z Boštjanom Gorencom - Pižamo. Sobotno popoldne bo zaključil raper Zlatko, ki je znan po svojih nalezljivih uspešnicah, s katerimi se je zavihtel tudi na vrh slovenskih glasbenih lestvic. 
Festivalna nedelja se bo pričela s pohodom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča« in se nadaljevala z eksperimentalnimi delavnicami in pravljicami. 

Družinski turistični festival »Mačje mesto« je integralni turistični produkt (vključuje ponudbo s področja športa, kulture, kulinarike, tradicionalnih običajev in nočitev), ki je namenjen predvsem otrokom in družinam. Organizator festivala je Občina Radenci. Sodelujoči partnerji so še Zavod za turizem in šport Radenci, Sava Turizem d. d. Zdravilišče Radenci in Turistično društvo Radenci.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice