Bliža se praznični december, ko se bo štajerska prestolnica spremenila v pravo Vilinsko mesto. Obeta se čarobni festival ustvarjanja, druženja in svetlobe, ki bo letos ponujal kar 110 različnih dogodkov.

Vetrinjski dvor se v teh dneh spreminja v pravi vilinski oder, na katerem se bo zvrstilo kar 110 različnih lutkovnih, dramskih in plesnih predstav.

Obeta se Vilinsko mesto, festival, kjer kraljujejo domišljija, otroški živ žav in ustvarjalnost!

»Gre za en duh festivala, ne gre za posamezen dogodek«

»Ta festival res gojimo kot nekaj posebnega. Gojimo to, da so vsi dobrodošli, da ne pozabimo, da je lepo, da se drug do drugega obnašamo spoštljivo. Skratka gre za en duh festivala, ne gre za posamezen dogodek,« je pojasnil Marko Brumen, organizator festivala.

Tema letošnjega festivala je toplina, ki bo obiskovalcem približana s številnimi svetlobnimi senzacijami in ognjenimi spektakli, manjkalo pa ne bo niti pravljičnega vzdušja in zgodb o sončnem kralju.

»Dogajanje bomo otvorili z ognjenim spektaklom, potem pa sledita še dve predstavi Srečanje v času in Sončni kralj, ki sta prav tako vezani na odprti ogenj, na kurišče, kjer bo žarelo in se iskrilo,« je razložila Urška Košica, programski vodja festivala.

»Ognjene vragolije in bobnarski ritmi vas in nas povabijo, da se združimo in to čarovnijo doživimo skupaj,« je poudarila Lana Erlač, producentka Vilinskega odra.

Čarobne predstave, ustvarjalne delavnice, glasbeni program

Vilinke in vilinci bodo poleg čarobnih predstav in svetlobnih senzacij med drugim poskrbeli tudi za ustvarjalne delavnice.

»Bomo izdelovali tako unikatne voščilnice, kot tudi reciklaže, praskanko. Uporabili bomo domače začimbe, kot so na primer čaj, kava za slikanje, da spoznamo, kako ti materiali delujejo. Izdelali bomo vilinsko družabno igro. Tako da pester program kreativnih vsebin, ki se jih lahko udeležujejo družine, otroci, odrasli,« je razložila Hana Repše iz Zavoda Mars Maribor.

Obiskovalcem pa bodo na voljo tudi druženja z Medvedkom Pujem in Mačkom Murijem, pravljične ure in nastopi mladih jazz glasbenikov Konservatorija za glasbo in balet Maribor.

Glasbeni program bodo hkrati popestrili še glasbeni upi KUDA Coda, učenke in učenci KUD Dolina miru, Dominik Bagola - Balladero in zasedbi Aka Neomi in trio Ariel Vei Atanasovski

»S festivalom poskušamo opozarjati na majhnosti, ki jih vsak dan mogoče ne opazimo«

Vilinsko mesto sicer v Mariboru že nekaj let velja kot festival, ki ima dušo in srce. Z različnimi vsebinami obiskovalce spodbuja k medsebojnemu druženju in ustvarjanju ter vrednotam, kot so prijateljstvo in povezovanje.

»Kaj je lepšega, kot če greš v en kraj, v vilinski dvor, ki je pravzaprav čudežna dežela, kaj je lepšega, če sredi zime odkriješ, da imamo lutkovno gledališče z ogromnim hrastom in čudovitim vrtom. Skratka poskušamo opozarjati na neke posebnosti, majhnosti, ki jih vsak dan mogoče ne opazimo,« je dodal Brumen.

»To je festival, ki ima dušo in srce

Zato ne preseneča, da je festival zelo priljubljen tudi med Mariborčani.

»Super, več tega mora biti. Predvsem, da se majo otroci fajn,« je povedal mimoidoči. 

»To je lepo. Vse, kar se dogaja v tem času, je krasno in sem vesela, da je tako,« je dejala mimoidoča.

»To je festival, ki ima dušo in srce,« je pojasnila druga mimoidoča.

»Seveda, bomo šli, moramo peljati otroke na to,« je dodala še tretja mimoidoča. 

Letos tudi nekatere novosti

Da bo festival še bolj zanimiv, so se letos organizatorji odločili, da vpeljejo tudi nekatere novosti, ena izmed njih bo vsekakor spektakel na Vojašniškem trgu, kjer bo skozi zgodbo o kači predstavljena stoletna zgodovina mesta.

»Legenda o kači, srečanje v času je zgodba, ki je napisana prav za Vojašniški trg, ki temelji na zgodbah, ki jih je ta trg skozi zgodovino videl. Ampak ne bo vse tako resno zgodovinsko, temveč malo v senci uličnega gledališča, bolj šaljivo. To bo potem en tak zaključek glavnega programa festivala, ki mislim, da je letos prav ena luštna posebnost, ki se jo splača videti,« je še pojasnil Brumen. 

Kot izpostavljajo organizatorji, Vilinsko mesto ponuja vse, česar si želimo v predprazničnem času. Prijetna druženja, prijazno toplino, nasmejane obraze in dobro voljo.

Samo dovoliti si moramo, da vse to užijemo. Pobegnimo torej za hip iz vsakdana, postanimo otroci, verjemimo v čarovnijo in praznujmo vse, kar je dobrega!

Celoten program festivala najdete tukaj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice