Med 14. in 16. novembrom se je v Slovenski Bistrici odvijal festival Živa coprnija, na katerem so sodelovali slovenski in hrvaški ustvarjalci, ki so del projekta Živa coprnija.

Projekt Živa coprnija je nastal v želji, da bi stare zgodbe, ki so se ohranile pisno ali le ustno, ponovno oživili in jih na privlačen, sodoben način predstavili kar najširšemu občinstvu, in poteka v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Hrvaška. Projekt temelji na raziskovanju nematerialne dediščine Pohorja in Istre, s poudarkom na bajeslovni dediščini.

Festival je Slovensko Bistrico za tri dni spremenil v mesto lutk in starodavnih, tudi bajeslovnih zgodb, ki so jih nekoč pripovedovali po Pohorju in hrvaški Istri. Obiskovalci – v treh dneh si je lutkovne, plesne in druge predstave ogledalo več kot dva tisoč ljudi, so uživali v zgodbah, ki so jih poleg odraslih lutkarjev predstavljali tudi otroški ustvarjalci. 

Videli smo uprizoritve pohorskih in istrskih zgodb, na primer Pohorski triptih, Pohorski pisker in Pohorje ni ravno, je pa lepo, iz Istre pa sta prišli zgodbi Beli volk in Irij. Na programu so bile tudi lutkovne predstave za odrasle, med njimi ena s pomenljivim naslovom Ko umrem, bom srečen. 

Foto: Nino Vernik

V spremljevalnem programu je bila na ogled razstava ilustracij Tine Dobrajc iz knjige Živa coprnija Pohorja in Istre: izleti po poteh pripovednega izročila, ki je izšla pri založbi Beletrina, spremlja pa jo digitalni vodič. V času festivala so potekale tudi lutkovne in likovne delavnice za otroke, festival pa se je zaključil z druženjem in koncertom skupine Skalama. 

Festival je bil še zadnje dejanje v okviru projekta, ki se uspešno zaključuje. 

Foto: Nino Vernik
Foto: Nino Vernik

Partnerji projekta Živa coprnija – Živa štrigarija so Razvojno informacijski center Slovenska Bistrica kot vodilni partner in založba Beletrina, ZRC SAZU, Etnografski muzej Istre, Udruga val kulture in Općina Pićan. Sredstva projekta so zagotovljena v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice