Slika je simbolična.
Filmske nedelje v Lutkovnem gledališču Maribor.

Filmske nedelje v Lutkovnem gledališču Maribor so prvi korak k vnovični vzpostavitvi rednega nekomercialnega filmskega programa v Mariboru, so sporočili iz mariborske občine.

Potekale bodo ob nedeljskih večerih v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor, v letošnjem letu, od 28. novembra do 19. decembra, ob 19. uri; zadnji večer pa z otroško matinejo tudi ob 17. uri. 

Na platnu se bodo z digitalnim kino projektorjem, najnovejšo tehnološko pridobitvijo Mestne občine Maribor, predvajali filmi, ki jih mariborsko občinstvo sicer nima priložnosti videti.

Na Vojašniškem trgu novo kulturno središče

Mestna občina Maribor namenja v letošnjem letu najvišja sredstva za kinoprograme v zadnjih letih, in sicer 52.521 evrov za programsko delovanje, Letni kino Minoriti, festivale Docudoc, Enimation, Stop Trik, Fefi in nove Filmske nedelje v Lutkovnem.

»Vodstvo Mestne občine Maribor si ob novo nastajajoči infrastrukturi vsekakor prizadeva tudi za razvoj vsebin s področja kulture in umetnosti,« so še sporočili iz občine.

Na Vojašniškem trgu nastaja novo kulturno središče, ki bo le s tvornim sodelovanjem različnih deležnikov lahko dobilo pravi utrip, dodajajo.

»S skupnimi močmi v mesto vračamo umetniške in avtorske filme ter na ta način omogočamo ponovni stik z nekomercialnim filmom različnim generacijam,« še dodajajo na mestni občini.

Za otvoritev to nedeljo, 28. novembra, ob 19. uri pripravljajo praznik izjemno uspešnega kratkega slovenskega filma v sodelovanju s Festivalom slovenskega filma: »V mesto smo premierno povabili nagrajence in nagrajeneke letošnje edicije, ki navdušujejo žirije pri nas in po svetu.«

V šopku kratkih filmov se bodo obiskovalci lahko potopili v preteklost ujetih živalskih primerkov v steklenih vazah, srečali z azilanti, ki tkejo prijateljstva v Ambasadi Rog, podali se bodo lahko na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, spoznali zgodbo sočnega zrezka, preživeli popoldan na nogometnem igrišču z najstniškimi izzivi ter uvideli svet pravil treh prijateljic, virdžin.

Otvoritveni program:

  • Sestre (Kukla; igrani, 2021, 23 minut; vesna za najboljši kratki igrani film, Grand Prix za najboljši film v Clermont-Ferrandu)
  • Steakhouse (Špela Čadež; animirani, 2021, devet minut; vesna za najboljši animirani film, nagrada za najboljšo animacijo v Otavi)
  • Babičino seksualno življenje (Urška Djukić, Emilie Pigeard; animirani dokumentarni, 2021, 13 minut; vesna za posebne dosežke, kandidat za Evropsko filmsko nagrado za kratki film)
  • Kazenski strel (Rok Biček; igrani, 2021, 15 min; vesna za posebne dosežke, nominacija za najboljši kratki film v Sarajevu)
  • (ne)vidni (Anže Grčar; dokumentarni, 2020, 16 min; vesna za najboljši študijski film)
  • Vdor (Matevž Jerman, Niko Novak; eksperimentalni, 2021, 11 min; vesna za najboljši eksperimentalni film).

Na otvoritvi se bosta na pogovoru pridružila režiser filma (ne)vidni Anže Grčar in direktor Festivala slovenskega filma Bojan Labovič.

Ob sledečih nedeljah bodo premierno v Mariboru vrteli še: 5. decembra eden najodmevnejših filmov leta, z dvema oskarjema (za najboljši scenarij in glavno moško vlogo Anthonyja Hopkinsa) nagrajeni Oče; 12. decembra še kako aktualen dokumentarec Delo na zahtevo o spletnih platformah, kot so Wolt, Uber in Amazon; 19. decembra dva izjemna animirana filma – prvič v Sloveniji v Sundancu nagrajeni animirani celovečerec Kriptozoo, za otroke pa češka uspešnica Lihožerci. 

Filmske nedelje v Lutkovnem so plod sodelovanja Mestne občine Maribor, Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor, Lutkovnega gledališča Maribor in Konzorcija Film in Mariboru. 

Projekt nastaja v organizaciji Konzorcija Film in Maribor, v katerem so združene nevladne organizacije s področja filma: Društvo za razvoj filmske kulture, Zavod MARS Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Filmsko društvo Film Factory in Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga, koproducent je Lutkovno gledališče Maribor, sofinancira pa ga Mestna občina Maribor.

Vstopnina za posamično projekcijo znaša pet evrov.

Opise in fotografije filmov najdete na tej povezavi. Več informacij pa na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zaprimo kino dvorane (nepreverjen)

propaganda amerikanska film i nekulture

Kukuhahabd (nepreverjen)

Kaj si te tak negativn?

In reply to by Zaprimo kino dvorane (nepreverjen)

Madiji in madicina (nepreverjen)

su diktatorska zarota

In reply to by Kukuhahabd (nepreverjen)

Franc s Piramide

Soseda v naši ulici je tudi zanimalo babičino seksualno življenje, pa mu jih je potem ta stari dal vetra.

Starejše novice