Foto: Jaka Arbutina
Najstarejša trta sveta kaže pot in povezuje. Svečana trgatev Guinnessove rekorderke je eden najpomembnejših vinsko-kulinaričnih dogodkov v Sloveniji.

Festival Stare trte 2019, festival prikazovanja običajev in ohranjanja bogate kulturne dediščine, je dosegel vrhunec s 33. svečano trgatvijo najstarejše trte sveta.

Kulturno-etnografska prireditev se je odvijala v družbi gospodarja Stare trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča, mestnega viničarja Staneta Kocutarja, vinskih kraljic, vitezov in malečniških bračev, dopolnili pa so jo še Zoran Predin, Akademska folklorna skupina Študent, Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in ponudniki lokalnih pridelkov na stojnicah. V počastitev praznovanja stote obletnice Slovenskega narodnega gledališča Maribor je nastopila tudi akordinistka Mateja Kožuh.

Čast odrezati prvi grozd na trgatvi je pripadla Wielandu Stötzlu, županu nemškega Marburga, s katerim mesto ob Dravi letos obeležuje 50. obletnico pobratenja. Stara trta je obrodila rekordno - 107 kilogramov grozdja. Doslej je za rekordno trgatev veljala tista 1991, ko so malečniški brači natrgali 91 kilogramov. 

Stane Kocutar, mestni viničar in skrbnik Stare trte: »Letošnja ključna ugotovitev je tudi nepoznavalcem vidna že na pravi pogled: ´Najstarejša trta je malce pretiravala z radodarnostjo pridelka …´ Ne samo to. Količina grozdja ni le že na pogled nadpovprečna, pač pa je – tako čez palec – obogatena še s tisto količinsko razliko, ki je ob lanski trgatvi manjkala do povprečja. Glede na obilje bi jo moral z odstranitvijo dela grozdja razbremeniti že takoj po cvetenju, a se za ta poseg nisem odločil. Naj se pokaže v ne tako pogosto videni bujnosti in bahavem poznopoletnem razkošju s polnim bremenom pridelka grozdja.«

Svečana trgatev Guinnessove rekorderke je eden najpomembnejših vinsko-kulinaričnih dogodkov v Sloveniji, hkrati pa edinstven protokolarni dogodek v čast najstarejši trti sveta, na katerega Mestna občina Maribor povabi pomembne goste iz Slovenije in tujine.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje, ob tem poudarja: »Mariborčani, Štajerci in Slovenci smo iz leta v leto bolj ponosni na življenjsko energijo Stare trte, turističnim delavcem pa kaže pot promocije in turističnih produktov prihodnosti. Enogastronomija je področje izjemnih potencialov, zato nas čaka veliko dela, a hkrati omogoča hiter, k cilju usmerjen razvoj.«

Da je Stara trta ena izmed pomembnih in prepoznavnih blagovnih znamk mariborskega turizma, vino Stare trte pa je tudi najvišje protokolarno darilo Mestne občine Maribor, potrdi tudi Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor in izpostavi povezovalno noto Stare trte in njenega festivala.

Na svečani trgatvi Maribor gosti predstavnike številnih pobratenih mest. Maribor so ob tej priložnosti obiskale delegacije iz pobratenega mesta Marburg v Nemčiji, Kraljevega v Srbiji, Osijeka na Hrvaškem, Gradca v Avstriji, Pétanga v Luksemburgu, Greenwicha v Veliki Britaniji in Puebla v ZDA, med drugim pa še predstavniki iz Udin v Italiji, Szombathelyja na Madžarskem, Toursa v Francijai in Kharkova v Ukrajini.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Bravo, še na mnoga leta draga Trta!

Ti naš ponos, naš pogum, naša preteklost, sedanjost in prihodnost. Ti si ta, ki nas vedno spomniš kam nam korenine segajo.

Vesel sem, da so občinari povezujejo z bližnjimi razvitimi mesti v regiji kot npr. Nemško mesto Marburg.

Lepo!

Navijac (nepreverjen)

Super.se vnovcit bolj da bo za rekorde.srecno in uspesno

Starejše novice