Petek je v Hrvaški prestolnici ponudil metalsko poslastico leta, ki je privabila tudi veliko slovenskih oboževalcev. Ključni sestavini sta namreč bili norveški Kvelertak in Mastodon iz Združenih držav Amerike.

Gre za zanimivo mešanico dveh skupin, ki si metal razlagata vsaka po svoje. Prav ta posebnost navdušuje ljudi po celotnem svetu, zato nabito polna dvorana Zagrebške Tvornice kulture sploh ni presenetila.

Norvežani Kvelertak, ki tokrat morda niti niso veljali za tako imenovano predskupino, saj imajo s samosvojim mešanjem black metala s stoner rockom in rock'n'rollom, veliko oboževalcev, ki so na koncert prišli zgolj zaradi njih. »Prišli smo zaradi Kvelertak, saj so resnično nekaj posebnega, če pa bomo zraven videli še Mastodon pa toliko boljše,« je za Mariborinfo povedala manjša skupina navdušencev iz Zagreba.

Glasba, ki šele v živo pokaže svoje zobe

Koncerti v živo so vedno realna preizkušnja glasbenikov, koliko zares veljajo. In oboji so pokazali, da je bila dvorana z razlogom napolnjena do zadnjega kotička.

Kvelertak so začeli udarno in izjemno presenetili, saj se je v živo pridih black metala nekoliko izgubil in je vse skupaj zvenelo veliko bolj rock'n'rollersko, če odmislimo vokal, ki je na trenutke resnično deloval zelo temačno, black metalsko. Sicer so kar trije kitaristi poskrbeli za atmosferične vložke, ki bi jih veljalo pripisati temačni plati Kvelertakov, ki so tokrat z metalskim rock'n'rollom iz publike pospešeno sesali slano tekočino in jih skozi temačne gozdove Norveške pokrajine za lase vlekli enkrat v desno, drugič v levo. Kitarski trio je ustvarjal oprijemljivo mastne melodije, ki so na trenutke klofutale, spet drugič v obliki mogočne čezoceanke počasi gazile skozi morje prepotenih teles.

Kvelertak so vsekakor upravičili svoj status, ki nikakor ni bil predskupinski, ampak popolnoma enakovreden njihovim naslednikom.

Ko misliš, da si videl vse

Potem na oder stopijo Mastodon. Še za kanček glasnejši od predhodnikov, kar bi lahko pripisali tudi tonskemu tehniku, ki morda ni želel, da je glavna skupina večera preglašena, še preden je stopila na oder. Morda. Vendar to, takrat ni bilo več relevantno. Mastodon so po prvem udarcu na električna glasbila iz publike izvabili toliko decibelov, da bi preglasili še občasni promet Mariborskega letališča.

Protagonisti na odru jim seveda niso ostali dolžni in kar takoj pokazali, zakaj so za njih slišali tudi tisti, ki metalsko sceno opazujejo zgolj iz razdalje. Mastodon so v živo totalno navdušili, kljub manjšemu nezadovoljstvu oboževalcev, ko so glasbeniki iz Atlante na zadnjem albumu z naslovom »Emperor of sand«, značilnemu zvoku vokalov začeli dodajati čiste, spevne vokale, kar pa v živo ni naredilo tiste razlike po kateri so pljuvajo nekateri.

V živo so namreč delovali izjemno sveže, vendar zelo težko, mastno in sluzasto, kar bi naj odražalo težo njihove glasbe, ki te počasi vendar vztrajno vleče v svoje osrčje, te zasvoji in pogoltne za večno. Kot živi pesek. Z enakim učinkom so vase vlekli celotno dvorano, ki jim svojevrsten metal z veliko rockerskega pridiha ni dovolil niti obiska sanitarijev, kaj šele stanja pri miru.

Celotna dvorana je dihala z Mastodon, ki so v živo pokazali, da so njihovi posnetki le uvertura v težkokategorno potovanje skozi središče živega melodičnega orkana iz katerega se komaj vrneš, nato pa navdušena množica ne dovoli oblakom, da se razkadijo in te orkan potegne vase še drugič. V Zagrebu pa se je zgodilo, da je navdušena množica uspela Mastodon na oder priklicati še tretjič, ko so divjaško odisejado končali z »Blood and thunder« iz albuma Leviathan in dokazali, da so resnični bogovi kitarskega orkana iz katerega se vrneš prepoten, z novo majico najljubšega benda in vinilno ploščo pod roko, ki se bo na gramofonu vrtela še dolgo časa.

Morda je še prehitro, vendar si upamo trditi, da je morda šlo za koncert leta.

Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice