Na mariborskem Grajskem trgu so se člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije pridružili tradicionalnemu recitalu Prešernove poezije ob slovenskem kulturnem prazniku.

Umetniki so Prešernovo poezijo točno opoldne recitirali na ljubljanskem Prešernovem trgu, novogoriškem Bevkovem trgu in mariborskem Grajskem trgu. Prireditev se je sicer pred 33. leti pričela kot protest, kot delček borbe za slovensko kulturno avtonomijo v okviru nekdanje Jugoslavije. V Mariboru so s poezijo slovenski kulturni praznik tokrat počastili člani ansambla mariborske drame in lutkovnega gledališča. Tudi letos se je recital pričel z nepogrešljivo Zdravljico.

Življenje ima smisel, če ga delimo s soljudmi. Na Grajskem trgu so to počeli člani ansambla mariborske drame in lutkovnega gledališča. Vse drugo mine, kultura je večna, med druženjem ob prešernovi poeziji opozarja igralec Gorazd Žilavec. 

»Tir se podere, čeprav ga tudi rabimo, termoelektrarna bo enkrat nehala delati, čeprav jo rabimo, kultura ostane večna,« pravi Žilavec.

Igralci so letos Prešernove pesmi interpretirali tudi v tujih jezikih. Mimoidoči so lahko slišali različice pesmi Kam - poleg slovenske še v nemščini, madžarščini in - prekmurščini.

Je odnos Slovencev do kulture res tako mačehovski? 

»Nekako skoraj bi rekel, da se polarizira, tako kot je navada v Sloveniji. Imamo ljudi, ki jim to pomeni zmeraj manj in imamo tudi nekaj ljudi, predvsem mladih, ki začenjajo ceniti ponovno te stvari,« meni igralec SNG Maribor Nejc Ropret.

Za doto, ki je nima milijonarka, bi dejal največji slovenski pesnik. Da bi bil svet bolj pravičen in prešeren.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice