Z balkonov kulturnih institucij in mestnih znamenitosti je pet pred dvanajsto spet zazvenela glasba, zaslišali smo živo besedo slovenskih pesnikov in dramatikov, oživele so lutke, mimoidoče so razveselila likovna dela.

Kulturniki znova opozarjajo, da smo še dolgo nazaj imeli obiskovanje kulturnih prireditev za nekaj samoumevnega, epidemija koronavirusa in ukrepi pa so kulturni sektor potisnili na rob preživetja. 

Narodni dom Maribor je tako pred dnevi spet pozval vse kulturne institucije, umetnike, ustvarjalce in druge posameznike, ki delujejo v kulturnem sektorju, da se v tem boju združijo.

Pet pred dvanajsto uro so kulturniki v Mariboru nase opozorili s kratkimi kulturnimi nastopi na balkonih, na Glavnem trgu so tako mimoidoči zaslišali glas Zorana Predina in se spomnili na 'stare dobre čase', ko smo še smeli na koncerte.

Čas je za vrnitev prireditev z občinstvom

Varno in brez kršenja odlokov so kulturniki mimoidočim ponudili vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo.

»Javnosti in odločevalcem pa pošljimo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran in reševanje kulturnega sektorja,« so v napovedi koncertov sporočili iz mariborskega narodnega doma. 

Dodajajo, da ne zanikajo obstoja virusa in ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom, a tudi ne sprejemajo odgovora, da se ne da. 

»Želimo vedeti, kako se da, čeprav le za 50, deset ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah. Zahtevamo sogovornika, ki nam bo povedal, ozirajoč se na dobre prakse, kako in pod katerimi pogoji smemo,« so zapisali. 

Kulturne prireditve je mogoče izvesti na varen način

Kot pravijo, so z lanskim Festivalom Lent, Festivalom Maribor, Festivalom Ljubljana in številnimi drugimi kulturnimi dogodki dokazali, da se da.

Za te prireditve so kulturniki pripravili skrbno premišljene in učinkovite rešitve ter jih ob tesnem sodelovanju s stroko in ob upoštevanju vseh predpisanih ukrepov ter strogem inšpekcijskem nadzoru izvedli brez vsakršnega povečanja števila okužb.

»Dokazano je torej, da je ob upoštevanju premišljenih, smiselnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe izvajanje in obiskovanje kulturnih prireditev, predvsem na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih, varno,« sporoča vodstvo Narodnega doma Maribor. 

Menijo, da je vztrajanje pri prepovedi prireditev ni več mogoče razumeti drugače kot povsem politično odločitev in popolno brezbrižnost do tega segmenta javnega življenja. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dejan svinskoglavi (nepreverjen)

sem bil med akterji sem tako krulil da se je slišalo do svinske farme

Karl Marx (nepreverjen)

take neumnosti kot e špilanje - glumačenje po balkonih še mi v času partizanstva nismo počeli

fuknjena komunistka (nepreverjen)

tudi jaz tako pravim

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Starejše novice