S Pohorja je prišel dedek Mraz in odprl razstavo Siva kučma, bela brada, ki obeležuje 70 let dedka Mraza. Razstavo je v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine pripravil Muzej narodne osvoboditve Maribor.

Dedek Mraz je 31. decembra 1948 prvič obiskoval otroke v Mariboru. Takrat so na Trgu svobode in na današnjem Trgu generala Maistra (takrat je bil to Leninov trg) pripravili praznično okrašena čarobni vrt in gozd, v katerih so bila pravljična bitja. Dedek Mraz je na trgih obiskal otroke in jih tudi obdaril.

Takratna oblast je želela s praznovanjem novoletne jelke prikazati skrb in ljubezen družbe do otrok, zato so 1. in 2. januarja v zgradbi SSD Polet pripravili čarobni grad, v katerem so se otroci lahko udeležili kulturnih prireditev in aktivnosti, ki so kvalitetno bogatile njihovo življenje. 

Od leta 1953 prireditve ob prihodu dedka Mraza organizira Zveza prijateljev mladine Maribor. Skupaj z Muzejem narodne osvoboditve Maribor so včeraj popestrili večer več desetim otrokom in nenazadnje tudi njihovim staršem, ki so si, medtem ko je bila za najmlajše organizirana delavnica, ogledali razstavo Siva kučma, bela brada.

Ste vedeli?

Od leta 1975 se dedek Mraz s Pohorja med otroke pripelje z gondolo mariborske vzpenjače, sedežnico ali kakšno drugo snežno napravo, kot je na primer teptalec snega. Prva leta pa je do otrok prišel s pravim pohorskim drčem. 

Razstava Siva kučma, bela brada je skupek spominov - slikovnega materiala in opisov, kako so potekala slavja po različnih krajih. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice