KUD Plesna delavnica Zahir se je pod vodstvom Ksenije Visket predstavila s svojo letno produkcijo. Plesalke so nas očarale, začarale in popeljale v popolnoma drugo dimenzijo.

Predstava je sestavljena iz dveh delov in sicer iz Predgovora, v katerem so nastopile tečajnice KUD Plesna delavnica Zahir pod vodstvom Ksenije Visket in iz glavnega dela predstave, kjer je nastopila naša plesna skupina Raqs al Zahir, to so prav tako tečajnice Ksenije Visket, a tiste z večletnimi izkušnjami in malo več treninga.

Kot solistki sta nastopili Ksenija Visket in Petra Štampar, dogodek pa je povezoval pripovedovalec, dramski igralec Bojan Maroševič.

Vodja Plesne delavnice Zahir je povedala: »Plesna delavnica Zahir je lani imela deset let, ampak tečaje pa vodim že sedemnajsto leto. Plesna delavnica Zahir je prišla od ljubiteljic orientalskega plesa, ki so rekle ‘pa daj, pa daj, pa daj’ … Glede na to, da sem jaz že prej učila, sem potrebovala prostore, kjer bom imela tečajo. Pred desetimi leti sva z možem dobila priložnost in sva kupila te prostore, kjer vadimo, treniramo. Imamo šest skupin plesalk. Včasih smo imeli tudi otroke, ampak zdaj so to že prave dame, ki plešejo z nami v skupini. To je ljubezen, ki ostaja.«

Plesna predstava Pripovedovalke-Odsev časa, je plesna predstava v kateri so predstavili videnja orientalske plesne kulture, njenega razvoja in doživljanja le te v zahodnem svetu. Hkrati pa je odsev nas samih, našega pogleda na drugačnost in sprejemanja le-te. Naslovi plesnih točk so bili povzeti po naslovih kratkih sodobnih pripovedi iz knjige Arabske zgodbe, ki jih je zbrala in uredila Jana Bauer.

Kakšne pa so predispozicije za ples?

»Ženska za trebušni ples ne rabi nič. Vse kar se zgodi, se zgodi na tečaju. Sicer je pomembno to, da jim je všeč orientalska glasba, malo je potrebno poznati orientalsko kulturo, potem pa vse skupaj steče. Potem se skupine same razvijejo. Tečajnice, ki so letos začele, so bile danes na odru že po nekaj mesecih,« razlaga Ksenija.

Ko se pojavi vprašanje orientalskega plesa v Mariboru je torej odgovor Plesna delavnica Zahir, na čelu katere neumorno stoji karizmatična Ksenija Visket. Zasluge, da se Slovenija redno vpisuje v orientalski zemljevid sveta gredo prav njej, saj sodeluje z največjimi zvezdami orientalskega plesa in tako se lahko tudi slovenske plesalke učijo od najboljših, skorajda legend, katerih delavnice vsako leto organizira v Mariboru.

76- letna Marina trebušni ples trenira že 11 let: »Že od začetka treniram tukaj, pri Zahirju, pri Kseniji. Ona je zelo dobra učiteljica, zame najboljša. Sam moraš imeti veselje do plesa, ona pa še dodatno prispeva k temu, da ti ogromno energije. Na takšnih nastopih pa še posebej uživamo. To je del mojega življenja, dosti takih dogodkov ti polepša življenje, prispeva k boljšemu počutju in zdravju.«

Trebušni ples, preverjeno, spreminja

28-letna Tjaša, ki se je za trebušni ples odločila lani, je povedala:  »Trebušni ples mi je bil všeč že od nekdaj, a sem na prve vaje prišla, ker me je v to prepričala prijateljica. Zmenili sva se, da grem z njo na predstavitveno uro in potem sem se navdušila. Od takrat redno hodim h Kseniji. Ples me v stresnem vsakdanu sprosti in hkrati napolni z energijo. Sicer sem se danes predstavila kot začetna tečajnica, a že komaj čakam, da prestopim v višjo skupino.«

Oktobra 2008 je nastala v centru mesta Maribor prava mala orientalska oaza, ki ji je ime Hiša Zahir in združuje uka željne plesalke orientalskega plesa vseh starosti in različnih stopenj plesnega znanja ter Cafe Zahir, ki vam v svojem orientalskem ambientu, sončni terasi, edinstvenem turškem vrtu in pogledom na reko Dravo, zraven klasične ponudbe pijač ponuja tudi veliko izbiro 'posebnosti' – na turškem vrtu si lahko privoščite tudi pravo vodno pipo oziroma shisho.

»Če bi ženske vesedela, kaj orientalski ples pomeni, kaj orientalski ples ženski naredi, bi jih plesalo veliko več, kot zdaj. Ženske bi morale plesati, predvsem bi morale plesati orientalski ples, ker odpira neka čustva, stvari, ki ostajajo v ženskem telesu  in niso pokazane. Dejansko se po pol leta vsaka ženska polepša, se dvigne, dobi samozavest in postane malenkost drugačne,« še dodaja Ksenija.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice